12:33 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas, nakon što je utvrđeno da je dokument o tome da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) pratila aktivnosti Srpske radikalne stranke autentičan, da je njegov zadatak da sada utvrdi da li je to izolovan slučaj ili je bilo još takvih slučajeva.

  U izjavi novinarima u Medija centru, Janković je rekao da za njega nije iznenađenje da je dokument autentičan i dodao da je to, na sednici nadležnog parlamentarnog odbora, potvrdio i ministar odbrane Bratislav Gašić.

  Činjenica je da dokument sadrži podatke koji nisu u nadležnosti VBA i da je VBA prekoračila ovlašćenja. Sada je moj zadatak, u kontroli koja će uslediti narednih dana, da se utvrdi da li je to izuzetak i izolovan slučaj ili takvih stvari ima više, rekao je on.

  Janković je dodao da će utvrditi da li je u pitanju naređenje ili je to neko uradio samoinicijativno, odnosno koji su razlozi koji su uslovili da dođe do prekoračenja ovlašćenja na štetu političkih prava građana.

  On je dodao da će, nakon što se utvrde propusti, o tome obavestiti javnost.

  Član Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti Dragan Šutanovac izjavio je juče da je taj odbor nepobitno utvrdio da je verodostojan dokument o tome da je VBA pratila aktivnosti Srpske radikalne stranke.

  U dokumentu koji je u Skupštini ranije predstavio zaštitnik građana Saša Janković, navodi se da je VBA vršila praćenje i kontrolu aktivnosti SRS 15. novembra 2014. godine, kada je organizovan miting u centru Beograda povodom povratka Vojislava Šešelja u Srbiju.

  Kako je kazao Šutanovac, Odbor je utvrdio da se izašlo iz zakonskog okvira rada VBA i naložio generalnom inspektoru Agencije da u roku od 15 dana izvrši potpunu inspekciju, predloži mere i pošalje izveštaj u parlament.

  Tagovi:
  prisluškivanje, Srpska radikalna stranka, VBA, Dragan Šutanovac, Saša Janković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga