07:02 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 542
  Pratite nas

  Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je danas spalio hrvatsku zastavu pred Palatom pravde, kaže da taj njegov gest već ima efekta i da će „cela Hrvatska da poludi“. Više tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je protiv Šešelja krivični postupak.

  Šešelj je na pitanje Sputnjika da li misli da će time nešto dobiti odgovorio da je „već dobio“.

  „To je hrvatska ustaška država koja drži pod okupacijom Republiku Srpsku Krajinu, koja je izvršila genocid nad srpskim nardom u Drugom svetskom ratu, a tokom '90-ih godina proterala je skoro celo srpsko stanovništvo sa te teritorije koju oni drže pod okupacijom“, rekao je Šešelj.

  Šešelj je spaljivanje hrvatske zastave nazvao odgovorom hrvatskim državnim funkcionerima koji ga, kako je naveo, već mesec dana napadaju kao da su „udareni topuzom u glavu“.

  „Upućujem poruku hrvatskoj ustaškoj državi“, rekao je Šešelj i spalio zastavu pred novinarima, kojima je davao izjavu, i nekoliko stotina pristalica, koji su ga tom prilikom bodrili.

  Šešelj je došao u Palatu pravde, gde treba da počne suđenje njegovom zameniku Nemanji Šaroviću koji je optužen za širenje verske, rasne i nacionalne mržnje jer je 2013. na protestu ispred Predsedništva Srbije zapalio zastave Kosova, SAD, EU i NATO-a.

  Više javno tužilaštvo u Beogradu je zbog svega ovoga pokrenulo krivični postupak protiv Šešelja. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, postupak je pokrenut i protiv drugih osoba, ali se ne navodi protiv koga.

  Meni je cilj da Nikolić i Vučić što pre padnu

  Šešelj je potvrdio da je danas dobio odluku Žalbenog veća Tribunala o njegom vraćanju u pritvor u Sheveningenu i ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag.

  Na pitanje Sputnjika da li bi, radi bezbednosti Srbije, ipak pristao da se dobrovoljno vrati u haški pritvor, lider radikala je odgovorio negativno.

  Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno
  © Sputnik / Aleksej Nikoljski

  „Nikad se ne bih dobrovoljno vratio i to nema nikakve veze sa bezbednošću Srbije, to ima samo veze sa problemima koje ima sadašnji izdajnički prozapadni režim Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. A meni je i cilj da oni što pre padnu“, rekao je Šešelj.

  Odluku Žalbenog veća na srpskom, kako je i tražio, dobio je danas, a kako je naveo, doneli su je u sedište SRS, a još nije čuo da li je Pretresno veće donelo svoju odluku.

  Šešelj je podsetio da na tu odluku nema žalbe.

  „Nema na to žalbe, niti ću se žaliti, nastavljam svoje stranačke aktivnosti“, rekao je on.

  Upitan da li je izjavu premijera Aleksandra Vučića da „niko neće nikoga hapsiti na prepad“ shvatio kao mogućnost da ne bude izručen, Šešelj je rekao da bi „čovek pomislio da je Vučić talentovan glumac“.

  „On će na početku da se mršti, poneku suzu da pusti, da jadikuje, al' na kraju će izvršiti nalog svojih gazda“, istakao je lider radikala.

  Na molbu da pojasni da li misli da će ipak biti izručen, on rekao da se od Vučića „to očekuje“, dodajući „da će mu njegove gazde to naložiti“.

  Šešelj je napomenuo da u vezi sa zahtevom Haga nije imao „apsolutno nikakvog“ kontakta sa nadležnim institucijama Srbije.

  On je ranije rekao da neće dostaviti lekarski izveštaj o svom zdravstvenom stanju ni Hagu i srpskim vlastima.

  Tužilaštvo Haškog tribunala objavilo je odluku Žalbenog veća o vraćanju Šešelja u pritvor u kojoj se tvrdi da je Pretresno veće napravilo grešku u primeni prava zbog toga što nije razmotrilo da li su preduslovi za privremeno puštanje Šešelja na slobodu i dalje ispunjeni, naročito u svetlu njegovih izjava da se neće vratiti u Hag.

  Slično:

  Šešelj: Moraće da me nose u Hag
  Šešelj možda i ne mora u Hag
  Šešelj neće dostaviti lekarske nalaze ni vlastima, ni Hagu
  Vlada nije dobila dopis da se Šešelj vrati u Hag
  Tagovi:
  zastava, Suđenje, Haški tribunal, Vojislav Šešelj, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga