12:24 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 44
  Pratite nas

  Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković ponovio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da nije kriv za zloupotrebe u putarskim preduzećima i najavio da će spor sa državom pokušati da reši putem međunarodne arbitraže u Vašingtonu.

  Još u 18. veku postavljen je standard da nema kazne bez krivičnog dela, ali ja danas u 21. veku stojim već kažnjen, iako nismo utvrdili krivično delo, rekao je Mišković u sudnici Specijalnog suda, gde po drugi put iznosi odbranu.

  Optužnica se kosi sa zdravom logikom

  On je naglasio da je optužnica protiv njega i njegovog sina Marka pisana bez izjednog dokaza, da je fiktivna i vrlo nekorektna.

  Ja razumem da u policiji i tužilaštvu imaju male plate i da kad oni vide ovde da je Miroslav Mišković zaradio 16 ili 25 miliona evra, da ne mogu da veruju, ali nisam ja kriv za njihove male plate, niti sam ja te pare zaradio, to je kompanijska zarada, rekao je Mišković koji je 2005. godine ušao u posao sa putarskim preduzećima.

  Mišković se detaljno izjašnjavao o sve četiri tačke optužnice, pa je tako naglasio da je kredit za putarska preduzeća uzet u to vreme imao najpovoljniju kamatnu stopu u regionu, kao i da je u te firme uloženo ukupno oko 80 miliona evra.

  Optužujete me da smo se Đurašković (Milo) i ja dogovorili još 2005. godine da 2008. izvučemo novac, što smo navodno i učinili 2011. godine. Kakva je to optužnica, to se kosi sa zdravom logikom i zaista je nekorektno pisati optužnice ovakve sadržine, ocenio je on.

  Govoreći o delu optužnice koja ga tereti za utaju poreza, Mišković je naglasio da su eminentne revizorske kuće utvrdile da tog poreza nema i da su mu isto mišljenje dali i profesori sa Pravnog fakulteta i zaposleni iz firme Privredni savetnik, kao i da će istu tvrdnju izneti i bivši direktor Poreske uprave Ivan Simič.

  Reč je o porezu koji nikad nikom nije zaračunat, pokažite mi bar jedan primer da je nekome takav porez zaračunat i to treba da zaboli ljude u Tužilaštvu, ocenio je Mišković.

  Advokatski tim se sastaje sa Vladom Srbije

  Prema njegovim rečima, zbog toga što je kažnjen i što trpi ogromne posledice nepravednog suđenja“, on će pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom u Vašingtonu.

  Mišković je kazao da će sledeće nedelje o tom postupku njegov advokatski tim razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije.

  Vašingtonska arbitraža rešava sporove između investitora i država, na osnovu konvencije o rešavanju investicionih sporova iz 1965. godine.

  Mišković je pred kraj iznošenja odbrane poručio i da on ne može da bude odgovoran, čak i da je počinio sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, jer je direktor preduzeća čija su sedišta u inostranstvu.

  Tagovi:
  utaja poreza, Suđenje, Vlada Srbije, Milo Đurašković, Miroslav Mišković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga