12:33 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za obnovu Marko Blagojević izjavio je da očekuje da tokom ovog meseca počne sanacija 58 klizišta koja direktno ugrožavaju putnu infrastrukturu.

  Klizišta za nas predstavljaju možda i najveći problem, između ostalog i zbog toga što ne znamo odakle i u kojoj meri prete rizici. U saradnji sa UN sada radimo na razvoju detaljnog katastra klizišta. Paralelno sa tim popisom, počinje i sanacija onih klizišta koja su identifikovana kao prioritetna, rekao je Blagojević za Novosti.

  Klizišta Umka
  © Foto : „Naše udruženje“ - Umka

  Prema njegovim rečima, sada je sve u rukama EU, koja je obezbedila sredstva i izvodi radove.

  Kada je reč o obnovi kuća stradalih u poplavama, Blagojević je istakao da je „stavljena tačka“ na sve slučajeve koji su bili nesporni i gde su opštine mogle brže da izdaju rešenje.

  Prema njegovim rečima, zbrinuto je gotovo 400 porodica kojima su kuće srušene, a blizu 20.000 porodica dobilo je pomoć u novcu.

  On je naveo da je podneto skoro 1.000 krivičnih prijava protiv onih koji su dobili rešenje uz lažne izjave.

  „To, međutim, nije mnogo, s obzirom na to da je izdato više od 20.000 rešenja. U 45 slučajeva je sprečena izgradnja nove kuće ili isplate u protivvrednosti izgradnje nove kuće. Samo na taj način smo sačuvali oko milion evra“, rekao je Blagojević.

  On je napomenuo da će biti iskorišćeno svih 106 miliona evra obećanih na donatorskoj konferenciji u Briselu.

  Tagovi:
  Blagojević, sanacija, klizišta, Marko Blagojević, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga