02:09 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 26
  Pratite nas

  Hašim Tači će odluku da li će doći u Beograd doneti na osnovu odgovora iz Beograda, volje Srbije i nacionalnog interesa Kosova, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi.

  On je dodao da Tači službenim kanalima nije dobio nikakav odgovor od Srbije o tome da li može da prisustvuje skupu u organizaciji jedne NVO krajem aprila u Beogradu.

  Organizator skupa, nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, saopštila je ranije da je Tači, uz još četiri ministra iz regiona, pozvan na skup o evropskim integracijama zapadnog Balkana, koji će od 23. do 25. aprila biti održan u Beogradu.

  Seljimi je večeras za Radio–televiziju Kosova rekao da je Tači na poziv NVO odgovorio pozitivno, ali da nije dobio odgovor Beograda o tome da li može da prisustvuje najavljenom skupu.

  „U Beogradu postoji oficir za vezu sa Prištinom, kao što i u Prištini postoji oficir za vezu Beogradom, ali Tači putem tih službenih kanala do sada nije dobio nikakav odgovor“, rekao je Seljimi.

  Na podsećanje da je Srbija najavila Tačijevo hapšenje ukoliko dođe u Beograd, Seljimi je kazao da se nada da je prošlost period kada je Tačija osudio Miloševićev režim, i smatra da se Tači dokazao kao lider koji se zalaže za regionalnu saradnju i dijalog.

  Sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma i za njima je raspisana poternica koja je i dalje na snazi. Srpski zvaničnici su istakli proteklih dana da eventualna Tačijeva poseta nije usaglašena sa institucijama, da je nepotrebna i da će ako dođe, imajući u vidu presudu protiv njega, biti uhapšen.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da bi Srbija, ako bi dopustila da Hašim Tači dođe kao šef kosovske diplomatije, prekršila politiku prema Kosovu.

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić takođe je izjavio da će se država Srbija, u slučaju Tačijeve posete, ponašati u skladu sa time da presuda protiv njega nije ukinuta.

  Premijer Vučić je to izjavio zbog toga što EU očekuje da se u slučaju posete Hašima Tačija Beogradu poštuje procedura predviđena Briselskim sporazumom, iako su srpski zvaničnici najavili hapšenje.

  Tagovi:
  poseta, hapšenje, EU, Omladinski odbor za obrazovanje, Vlada Kosova, Vlada Srbije, Petrit Seljimi, Slobodan Milošević, Hašim Tači, Srbija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga