11:22 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 163
  Pratite nas

  Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić optužio je potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović da je kriva za kvar na avionu Vlade, zbog kojeg je otkazana poseta Vatikanu i odbacio tvrdnje da je za povratak u Beograd odgovoran kopilot koji je prosuo kafu u pilotskoj kabini.

  „Predsednikov život je bio ugrožen jer nadležno ministarstvo (za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu) — ministarstvo koje vodi Zorana Mihajlović, nije poštovalo procedure i reagovalo na propuste na koje mu je bilo ukazano“, rekao je Antić u intervjuu za Danas.

  Antić je rekao da je prilikom kontrole američke Federalne agencije za kontrolu saobraćaja, koja je došla da obavi kontrolu avioprevoznika u Srbiji koji žele da lete u SAD, utvrđeno da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo nema kontrolora za vladine letelice „lir džet“ i „falkon“, i da su naložili da se to ispravi, ali da to nije urađeno.

  „To je u nadležnosti ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, da uvede te kontrolore… Bilo bi dobro da se ona malo pozabavi svojim poslom“, rekao je Antić.

  Prema dokumentaciji koja ja objavljena, u avionu „falkon“, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić putovao u Vatikan, slučajno je aktiviran prekidač za slučaj nužde nakon što je prosuta kafa po kontrolnoj tabli. Prema tom izveštaju, pri poniranju koje je usledilo, ugasio se i motor broj tri, koji je ponovo aktiviran nekoliko minuta kasnije.

  „Nesumnjivo da je došlo do kvara motora, sve je to utvrđeno sada, da je avion izgubio visinu, i tako redom… Uzročna veza između kafe i prestanka rada motora je potpuno izmišljena. Isticati neku kafu, a prestao je da radi motor, to je neozbiljno“, rekao je Antić.

  Aleksandar Vučić
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  On je dodao da je činjenica da je motor prestao da radi dokaz da ne postoji ozbiljno održavanje motora i odbacio tvrdnje da su putnici u avionu u javnosti preuveličali ozbiljnost tog incidenta.

  Govoreći o javnom sukobu Zorane Mihajlović i savetnice predsednika za medije Stanislave Pak, Antić je podržao stav da ministarka vodi hajku protiv kabineta predsednika.

  „Stanislava Pak je to utvrdila na činjeničnom nivou, ako to vama nije jasno, onda u redu“, rekao je Antić.

  Tagovi:
  kvar, falkon, avion, Oliver Antić, Zorana Mihajlović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga