13:27 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 341
  Pratite nas

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je večeras da je budućnost u jedinstvenoj Evropi, bez zidova koji je dele, i izrazio uverenje da Rusi i Srbi nikada neće biti jedni protiv drugih.

  „Rusi nikada neće biti protiv Srba, a verujem da ni Srbi nikada neće krenuti na Ruse. Srećan praznik, Dan pobede“, poručio je Čepurin na svečanoj akademiji povodom 70. godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

  On je istakao da budućnost Evrope, pa i Rusije i Srbije, umnogome zavisi od toga kako ćemo da sačuvamo ono što je vredno.

  „Budućnost je u velikoj i jedinstvenoj Evropi. Samo konstrukcija koja ne razdvaja Evropu zidovima već je čuva, omogućava razvoj“, rekao je on.

  Zahvalivši se svim saveznicima koji su se borili tokom Drugog svetskog rata, Čepurin je rekao da su ipak najveći doprinos dali sovjetski i jugoslovenski narod.

  On je podsetio da je za pobedu u tom ratu SSSR dao 26 miliona života, pri čemu su od tog broja 17 miliona bili civili, a Srbija u okviru Jugoslavije milion i 700.000, takođe uključujući veliki broj civila.

  Aleksandar Vučić
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  „Znamo kako se svojih žrtava sećaju Jevreji, Jermeni, a nama kažu — možda da zaboravimo žrtve. Ali mi ne možemo da zaboravimo. I danas, iako je prošlo 70 godina, osećamo veličanstvenost te pobede“, rekao je ruski ambasador.

  On je istakao da želi da ovo što govori ne bude upereno ni protiv koga.

  „Hvala našim narodima, vojnicima, veteranima. Sećamo se vašeg podviga i uvek ćemo čuvati sećanje na njega. Naša pobeda je zajednička i uvek ćemo se sećati. Nećemo zaboraviti jer je to u našim genima, a i naša budućnost umnogome zavisi od toga“, zaključio je Čepurin.

  Tagovi:
  Rusi, Srbi, Parada pobede, Dan pobede, Aleksandar Čepurin, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga