20:35 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 45
  Pratite nas

  Od 1. janura ove godine na Kosovo se vratilo više od 6.000 građana koji su emigrirali u zapadne zemlje, posebno u Nemačku, izjavio je za „Kosovalajv“ zvaničnik za migraciju pri MUP-u Kosova Valon Krasnići i dodao da se u odnosu na prošlu godinu povećao broj povratnika.

  „Iz Nemačke se vraćaju, takoreći, svake nedelje, ali i iz ostalih zemalja kao sto su Mađarska, Švedska, Švajcarska. Od 1. januara do juče vratilo se više od 6.000 stanovnika Kosova, i ako to uporedimo sa prošlom godinom, kada se vratilo njih 4.600, to je velika razlika“, rekao je Krasnići.

  Prema njegovim rečima, za utorak, 26. maj, najavljen je povratak 100 kosovskih stanovnika koji su migrirali u zapadne zemlje, a za 2. jun i „nova tura povratnika“, prenosi Tanjug.

  U aprilskom izveštaju UNDP-a (Program UN za razvoj) navedeno je da 47 odsto porodica sa Kosova kaže da imaju članove svojih porodica van Kosova.

  Krajem prošle godine i početkom ove na hiljade kosovskih stanovnika ilegalnim putevima su išli u zemlje EU, uglavnom u Nemačku, tragajući za boljim životom.

  Tagovi:
  Evropa, vraćanje, emigranti, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga