06:09 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 75
  Pratite nas

  Srbija je, kao predsedavajuća OEBS-u, idealan posrednik između Evropske unije i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je predsendik Srbije Tomislav Nikolić.

  „Predsedavamo OEBS-u. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Nikolić, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

  On je istakao da Srbija nikad nije pokazivala moć već snagu u međunarodnim odnosima zato što je imala princip, i kao bivša Jugoslavija i danas.

  „Princip je međunarodno pravo. Ko želi Srbiju kao neutralnog medijatora u razgovorima i pregovorima, uvek će je imati kao na dlanu“, rekao je Nikolić.

  Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izraela, rekao da kad bi se svi sukobljeni u svetu na neki način oslonili na Srbiju, „ne bismo imali vremena da spavamo noću“.

  Navodeći kao primere Kinu i Japan, Jermeniju i Azerbejdžan, Rusiju i Gruziju, Makedoniju i Grčku, za koje je rekao da su prijatelji Srbije, Nikolić je istakao da Srbija svakoj od tih zemalja nudi dobre usluge.

  „Sa svakom od njih možemo da uspostavimo kontakt koji bi možda doveo do rešavanja problema“, rekao je Nikolić i naglasio da je najteži spor između EU i Rusije.

  On je istakao i da Srbija očekuje otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom i da ulaže maksimalne napore da taj proces počne što pre.

  „Srbija od EU očekuje da prizna i valorizuje napredak koji je Srbija ostvarila u svim segmentima“, rekao je Nikolić.

  Tagovi:
  posrednik, Nikolić, EU, Tomislav Nikolić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga