17:44 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 31
  Pratite nas

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da prema međunarodnom pravu Mađarska ne bi mogla da zatvori granicu prema Srbiji kako bi zaustavila priliv migranata i da mađarski premijer Viktor Orban nije u tom kontekstu ni dao izjavu.

  „Ja sam pažljivo čitao izjavu gospodina Orbana, nijednom nije rekao da će zatvoriti granicu, to bi po međunarodnom pravu bilo nemoguće“, rekao je Stefanović ogovarajući na pitanja novinara.

  Viktor Orban
  © Sputnik / Sergej Gunjejev

  Prema njegovim rečima, čitava Evropa ima sve više problema sa ogromnim brojem migranata koji dolaze na njenu teritoriju.

  To, kako je naveo, više nije samo problem migracija već i ekonomije, a i Srbija se suočava sa sve većim brojem migranata, čiji je broj u prvih pet meseci ove godine premašio broj migranata koji su stigli prošle godine.

  Stefanović je izrazio očekivanje da će se ovaj problem rešavati donošenjem novog zakona o azilu i poboljšanjem komunikacije sa evropskim institucijama.

  „Razgovaraćemo i sa mađarskim kolegama i sa svima drugima, jer Srbija ne može da bude sama u ovome. Nama najveći broj azilanata stiže upravo iz zemalja EU — iz Grčke i Bugarske — i preko nas idu u druge zemlje EU. Ovo je problem na kom mora da se zajednički radi i videćemo kako će se ta situacija dalje razvijati“, naglasio je ministar.

  Stefanović je ukazao da će država obezbediti migrantima finansijsku pomoć, kao i da će učiniti sve što je u njenoj moći da ti ljudi budu bezbedni u našoj zemlji.

  Većina tih ljudi, kako je ukazao, ne dolazi da bi ovde ostala, već Srbiju doživljava kao zemlju tranzita.

  „Mi ne možemo da dozvolimo svima onima koji pre svega iz ekonomskih razloga žele da se ovde nastane, jer to ne bi bilo moguće iz finansijskih razloga. Ali naravno, Srbija ima obaveze da prihvati ljude koji dolaze iz država koje su pogođene ratnim razaranjima“, naglasio je Stefanović.

  Tagovi:
  emigranti, imigranti, migranti, Nebojša Stefanović, Viktor Orban, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga