15:27 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Ne vidim nijedan valjan razlog za bilo kakvo dalje kašnjenje u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, izjavio je specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar, ističući da su ustavni amandmani već u skupštini i zakon je spreman.

  „Ne zavidim poslanicima Skupštine Kosova, ni onima koji zastupaju albanske stranke, a ni onima koji zastupaju zajednice. S jedne strane, oni su zabrinuti kako će se njihovo glasanje odraziti na prošlost Kosova, a s druge, oni gledaju u budućnost“, rekao je Žbogar za sutrašnje Novosti.

  Na navode da je rekao da svako odugovlačenje šteti Kosovu i da Evropa ima načina da kazni Prištinu, Žbogar je naglasio da nije govorio o kažnjavanju, ali da ih „iz glavnih centara svakodnevno pitaju zašto Specijalni sud kasni“.

  „Mi im objašnjavamo koliko je to zahtevan i težak proces. Međutim, radi se o međunarodnoj obavezi“, naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

  „Svi zločini moraju da budu istraženi i počinioci gonjeni. Ne samo zločini koji se navode u izveštaju Saveta Evrope, već i oni izvršeni tokom i nakon sukoba na Kosovu. Ratni zločini nikada ne zastarevaju“, rekao je Žbogar i napomenuo da će upravo zbog zaštite svedoka Sud raditi van Kosova.

  Tagovi:
  formiranje, Žbogar, specijalni sud, Samuel Žbogar, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga