18:37 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Delegacija Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom nastojaće da postigne dogovor o telekomunikacijama i drugim pitanjima, a pre svega trudiće se da zaštiti državne i nacionalne interese, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

  „Ključna pitanja su kako će biti korišćen i ko će dodeliti pozivni broj, ko će biti vlasnik pozivnog broja ako bude dodeljen, kako će nova kompanija funkcionisati, hoće li u punoj meri biti licencirana i kako će izgledati tarife“, rekao je Đurić Tanjugu u pauzi tehničkih razgovora u Briselu.

  Đurić je objasnio da je osnovnim sporazumom o telekomunikacijama definisano da telefonske tarife na Kosovu i Metohiji treba da ostanu na nivou lokalnih poziva jer za nas to i jesu lokalni pozivi.

  „Sada je potrebno da se stvore pravne garancije da će operateri, odnosno kompanije koje funkcionišu u Srbiji i Kosovu i Metohiji kao delu Srbije, imati međusobne sporazume koji će to da omoguće“, kaže Đurić.

  Prema njegovim rečima, delegacija je došla u Brisel potpuno rešena da, ako je to ikako moguće, ostvari dalju normalizaciju u sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama.

  Razgovori su, naveo je Đurić, teški, pod velikim opterećenjem, u kontinuitetu se devet sati razgovara o telekomunikacija, a sutra se očekuju razgovori o Zajednici srpskih opština i narednih dana o svim ostalim temama.

  Đurić kaže da briselski domaćini zaista daju sve od sebe da se danas ostvari napredak.

  „Voleo bih da mogu da kažem da je to u svakom trenutku i sa prištinskom stranom, ali verujem da ima prostora da napredak ostvarimo. Nastavićemo, borićemo se za to da ostvarimo što je moguće bolje rezultate i da napredujemo u normalizaciji odnosa jer je to jedino što može da zadovolji interese i Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

  Prema njegovim rečima, Srbima na Kosovu i Metohiji potrebni su izvesnost i kvalitetni sporazumi i neće se štedeti vreme ni energija da se takvi sporazumi postignu.

  U delegaciji sa Đurićem su i direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, direktor RATEL-a Milan Janković i predstavnici ministarstava.

  Beogradska delegacija, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine od danas do 18. juna u Briselu učestvuje u razgovorima o formiranju Zajednice srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i svim otvorenim pitanjima.

  Slično:

  Đurić: Povratak imovine uslov za masovniji povratak na KiM
  Đurić: Priština šalje svađalačke poruke
  Đurić: Blizu dogovora o telefoniji
  Tagovi:
  tehnički dijalog, dijalog, Zajednica srpskih opština, Marko Đurić, Brisel, Priština, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga