20:08 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  1026
  Pratite nas

  Predsedavajuća kosovske delegacije i ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri izjavila je danas da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski broj 383, da će zahtev poslati Austrija, a razgovori o toj temi sa Beogradom će biti završeni do kraja godine.

  Posle jučerašnjeg dijaloga Prištine i Beograda u Briselu, Tahiri je rekla kosovskim medijima da će telefonski borj biti dobijen „direktno od ITU“.

  „Određivanje i dobijanje telefonskog broja je od velikog značaja, jer će Kosovo imati broj kao svaka država za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova“, rekla je Tahiri.

  Ona je dodala da postoji saglasnost da „operateri sarađuju u sferi interkonekcije i rominga sa ciljem umanjena tarifa za sve građane“.

  „Sporazum predviđa da i Kosovo bude uključeno u regionalne inicijative za sporazume za roming“, navela je Tahiri.

  Prema njenim rečima, deo sporazuma predviđa i da će jedna nova telefonska kompanija na Kosovu imati ograničeno delovanje, ali da se ne radi o novom operateru telefonije, pošto se takvo odobrenje dobija samo na međunarodnom tenderu.

  Konačan dogovor u vezi sa tim planom očekuje se na narednom sastanku premijera, ukazala je Tahiri, do kada će, kako se očekuje, prestati sa radom svi ilegalni operateri kako bi konačno bila postavljena pravila na celoj teritoriji Kosova, prenose mediji u Pristini.

  Tahiri je zaključila i da će naredni sastanak delegacija biti 22. juna u Briselu.

  Tagovi:
  pozivni broj, telekomunikacije, dijalog, Briselski sporazum, Edita Tahiri, Srbija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga