18:30 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  6259
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da Srbija može da računa na podršku Berlina kada je reč o dijalogu s Prištinom i istakla da će spremnost srpske strane na kompromis biti uzeta u obzir prilikom otvaranja poglavlja. Jedino je pitanje vremena kada će ona biti otvorena.

  Merkelova je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da spremnost Srbije na kompromis kada je reč o dijalogu s Prištinom nije uvek bio slučaj tokom prethodnih godina.

  Angela Merkel
  © AFP 2021 / Markus Schreiber

  „Možete računati na podršku iz Berlina. Vidimo da trenutno postoji velika spremnost i kompromis sa srpske strane. To ćemo da istaknemo tokom diskusija unutar Evropske unije. To nije uvek bilo tako prethodnih godina, ali sada je situacija takva i mi ćemo to pozitivno oceniti“, rekla je Merkelova i dodala da je „samo pitanje vremena“, kada će biti otvorena poglavlja.

  Ona je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem pozitivno ocenila i reforme koje je Srbija preduzela i poručila da one daju prve rezultate, te da procene MMF vode u tom pravcu.

  „Ljudi moraju da stežu kaiš, ali te mere daju prve rezultate, a u tom pravcu idu i procene MMF-a“, rekla je Merkelova i dodala da to pokazuje da srpska privreda radi na dobroj osnovi.

  Angela Merkel i Aleksandar Vučić
  © Sputnik / Miloš Ćurčin
  Angela Merkel i Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

  Vučić: Bićemo kao Nemačka

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbiju u ekonomskoj politici vodi interes naroda i da su mere koje je Vlada Srbije preduzela teške, ali će doneti rezultate.

  On je istakao da je Nemačka pouzdan partner i da od nje Srbija očekuje podršku.

  Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da u našim ekonomskim merama nemamo kome da se dodvoravamo, da te mere niko ne voli ali će doneti konačan rezultat.

  „Mi smo izabrali teške mere zato što u lakim rešenjima nema dobrih rezultata. Grčka je naš prijatelj, ali ekonomske mere i ekonomski put koji smo izabrali je drugačiji i uveren sam da će doneti dobre rezultate za Srbiju“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja u vezi sa ekonomskim reformama u Srbiji.

  Na pitanje o evrointegracijama i „pokretnim metama“ za Srbiju, Vučić je naveo da svaka zemlja koja je na evropskom putu nađe razlog da bude nezadovoljna.

  Angela Merkel i Aleksandra Vučić
  © Sputnik / Miloš Ćurčin
  Svečani doček Angele Merkel ispred palate Srbija.

  „Mi nismo nezadovoljni i ni večeras nisam molio kancelarku Merkel ni za novac, ni za otvaranje poglavlja iako je Nemačka najvažnija zemlja EU“, rekao je premijer i dodao da je nemačkoj kancelarki preneo da smatra kako smo mnogo toga uradili, da to nije bilo lako, te da očekujemo podršku Nemačke.

  „Što se Nemačke tiče, moram da kažem da kada od njih dobijete uslov ili nešto čujete da se oni vrlo precizno toga drže i da su veoma pouzdan partner. Voleo bih da su svi pouzdan partner kao što je Nemačka, a trudiću se da i daću sve do sebe da Srbija bude bar upola pouzdan partner kao Nemačka. Mi svoju Srbiju volimo najviše na svetu i verujem da je to najbolji put za našu zemlju“, zaključio je Vučić.

  Tagovi:
  reforme, evrointegracije, Briselski sporazum, MMF, Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Srbija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga