16:33 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 117
  Pratite nas

  Majke Srebrenice smatraju da je Vučić trebalo da odmerava reči kada je govorio o Naseru Oriću i Rezoluciji o Srebrenici. Gradonačelnik Srebrenice i predsednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković izjavio je da će istraga pokazati gde je bilo propusta u organizaciji komemorativnog skupa na kom je napadnut premijer Aleksandar Vučić.

  Napad na srpskog premijera Aleksandara Vučića u Potočarima tokom komemoracije srebreničkim žrtvama izazvao je burne reakcije i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

  Gradonačelnik Srebrenice i predsednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković izjavio je da će istraga pokazati gde je bilo propusta u organizaciji komemorativnog skupa na kom je napadnut premijer Aleksandar Vučić.

  „Onaj koji je napao premijera napao je sveto i dostojanstveno mesto i žrtve koje su danas pokopane. To je mrlja za ovo mesto i služi na čast onima koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj da na neki način pokažu svoju silu“, rekao je Duraković, dodajući da je „ruka Bošnjaka pružena“ i da nisu tačne ocene pojedinaca iz Banjaluke da je Vučić pokušao pružiti ruku, a da je oni nisu prihvatili.

  Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić naveo je da su organizatori komemoracije u Srebrenici morali da spreče napad na delegaciju Srbije. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je napad na premijera Vučića pokušaj njegovog ubistva i poručila da Srbija i dalje ostaje dosledna politici pomirenja u regionu.

  Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je bezumni napad smišljen sa ciljem izazivanja novog rata između Srba i Bošnjaka.

  „Pokušaj ubistva premijera Srbije je najbrutalniji napad na mir i stabilnost u regionu, a bezumnici koji su to počinili samo nas još više učvršćuju u uverenju da politika pomirenja koju vodimo nema alternativu“, naveo je Đurić.

  Član Organizacionog odbora za obeležavanje zločina u Srebrenici Sadik Ahmetović rekao je da je napad na Aleksandra Vučića u Potočarima bio nepotreban.

  „Moraju se negovati dobrosusedski odnosi i sa Srbijom i sa Hrvatskom“, rekao on.

  On tvrdi da niko od građana Srebrenice nije učestvovao u incidentu i da se „radi o osobama koje nisu sa ovog područja“.

  Hatidža Mehmedović iz Udruženja „Majke Srebrenice“ rekla je da je trebalo da Vučić pre posete Potočarima odmerava svoje izjave.

  Zastava EU
  © AP Photo / Markus Schreiber

  „Trebalo je da odmeri reči kada je govorio o Naseru Oriću i o Nacrtu rezolucije o Srebrenici koja nije usvojena u Savetu bezbednosti UN. Rezolucijom se kopalo po živim ranama“, kazala je Mehmedovićeva.

  Posle incidenta, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je sve na groblju u Potočarima da budu „dostojanstveni u svom bolu i ne dozvole onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad“.

  Tagovi:
  Srebrenica, napad, Srbija, Srebrenica, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga