02:03 06 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 741
  Pratite nas

  Rusija je blokirala rezoluciju o Srebrenici jer ona ne pomaže stabilizaciji na Balkanu i prebacuje odgovornost za zločine iz 90-ih godina samo na jednu stranu, izjavio je šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

  Telohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici
  © AFP 2020 / DIMITAR DILKOFF

  „Zašto Rusija nije podržala tu rezoluciju? Upravo zato što takva rezolucija služi za zaoštravanje situacije, a ne za stabilizaciju na Balkanu. Zato što se iz svih tih događaja koji se dešavaju i gde se zaista vrši genocid, iz nekog razloga, bira jedno i definiše se genocidom sa savršeno jasnim političkim razlozima“, izjavio je Puškov na pres-konferenciji u MIA „Rusija sevodnja“.

  „Ne poričemo, i Srbija ne poriče, da je to bio zločin protiv muslimanskog stanovništva u Srebrenici. Mi se samo ne slažemo sa formulacijom genocida. Ne slažemo se jer su u godinama rata u Jugoslaviji genocid vršili, tačnije etnička čišćenja i ubistva po nacionalnoj pripadnosti, sve strane“, dodao je on.

  Srpska i ruska zastava
  © AFP 2020 / ANDREJ ISAKOVIC

  Zato, prema rečima Puškova, potrebno je staviti odgovornost na sve strane.

  „(To treba učiniti) upravo iz razloga dvojnih standarda, tradicionalnih za Zapad, jer će rezolucija samo destabilizovati situaciju. Mi smo to videli kada je Aleksandar Vučić krenuo na ceremoniju vezanu za tragične događaje, dočekali su ga kamenjem, zamaskiravaju se zločine jednih i, iz nekog razloga, izdvajaju zločini samo jedne strane. Iz tog razloga mi smo odbili da priznamo rezoluciju“, zaključio je on.

  Tagovi:
  Aleksej Puškov, Srbija, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga