06:39 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da se napadi na Srbe na Kosmetu nastavljaju, da to zabrinjava i plaši, te da je pripravnost policije na najvišem nivou.

  Marić je rekao da su na jučerašnjoj sednici kosovske vlade osuđeni napadi na Srbe koji su se desili u prethodnom periodu i zatraženo je energičnije delovanje nadležnih institucija.

  Zatraženo je veće prisustvo kosovske policije, brže i efikasnije pronalaženje počinilaca i njihovo kažnjavanje, rekao je Marić.

  „To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo dok ne bude rezultata“, rekao je Marić gostujući na Radio-televiziji Srbije i podsetio da se od početka godine dogodilo između 60 i 70 napada na srpsku imovinu i Srbe, a od toga 20 napada u opštini Istok, oko 25 napada u opštini Klina i 20 napada u opštini Peć.

  Nedavno se dogodio napad i u Goraždevcu u kojem je povređen Albanac, pripadnik kosovske policije, podsetio je on, i ukazao da su zahtevali energičnije nastupe institucija i policije.

  „Očekujemo da se poveća broj pripadnika policije u ovim sredinama, kao i uključenje više Srba u kosovsku policiju, čime će se povećati poverenje među građanima“, naveo je on.

  Prema njegovim rečima to su konkretne mere koje će stvoriti uslove da pravosudni organi i tužilaštvo pritvore i procesuiraju one koji vrše kriminalna dela.

  Imajući u vidu da se sve više govori o postojanju radikalnih islamista na Kosmetu i da je nedavno uhapšeno pet osoba pod sumnjom da su spremali teroristički napad — trovanje Gračaničkog jezera, Marić je istakao da je to podiglo nivo straha na Kosovu i Metohiji.

  „To je dodatno uplašilo Srbe, kao najslabiju grupaciju, ali strah je prisutan i kod Albanaca“, rekao je on i dodao da je policija podigla pripravnost na najviši nivo.

  „Pripadnici policije nose i pancir prsluke, a pojačana je i kontrola vozila, tako da cela ova situacija dodatno usložnjava probleme koje Srbi imaju i mi sa međunarodnom zajednicom insistiramo da njihovo prisustvo bude daleko veće u ovim sredinama i da više pažnje obrate na srpsku zajednicu“, rekao je Marić.

  Na pitanje kako je shvatio izjavu šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i da će uskoro biti otvorena kancelarija Kosova u grčkoj prestonici, Marić je rekao da će na to reagovati kada se bude znalo da li je to stav Vlade u Atini ili stav tog ministra.

  Ivica Dačić
  © Sputnik / Đorđe Krstić

  „Kada budemo znali koji je zaista stav Vlade u Atini po tom pitanju onda možemo da komentarišemo izjavu ministra, koji je član Vlade, međutim da li je to i stav Vlade Grčke, to ćemo da vidimo“, rekao je Marić.

  Povodom tvrdnji Prištine da će do 1. oktobra biti uklonjen Park mira i da će most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici biti otvoren za saobraćaj, Marić je naglasio da trenutno nema dogovora po tom pitanju.

  On je podsetio da je prošle godine dogovoreno da nema jednostranih poteza i istakao je da bi bilo neodgovorno davati bilo kakve izjave i licitirati sa bilo kakvim datumima dok ne bude zajedničkog dogovora šta će da se radi sa mostom.

  „Trenutno nema dogovora po pitanju mosta i bilo kakav jednostrani potez ugrožava proces razgovora sa jedne strane, a sa druge upućuje na situaciju mogućih sukoba i konflikata. To sigurno nije u interesu nikog od nas, jer građani su i ovako dosta uplašeni, previše je problema i potpuno je nepotrebno stvarati nove. Zato međunarodna zajednica insistira na procesu koji će dogovorom dovesti do kompromisa“, rekao je Marić.

  Tagovi:
  bezbednost, park mira, Vlada Kosova, Ljubomir Marić, Srbija, Kosovo i Metohija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga