20:18 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  1011
  Pratite nas

  Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi izjavio je danas da članstvo Kosova u Unesku neće promeniti prirodu nasleđa Srpske pravoslavne crkve, već će ono biti bolje zaštićeno.

  Učlanjenje Kosova u Unesko ne predstavlja nikakav napad na srpske crkve već se radi o potrebi da se Kosovo poveže sa obrazovanjem, naukom i kulturom, rekao je Seljimi za Radio slobodna Evropa.

  Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
  © Sputnik / Petar Vujanić

  „Učlanjenje Kosova u Unesko će samo unaprediti položaj srpskog nasleđa na Kosovu. Ono će biti most koji će povezivati Srbiju i Kosovo, a ne linija razdvajanja. Zbog toga se nadam da će Srbija prekinuti sa svojom politikom blokade i izolacije Kosova“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, Kosovo se angažovalo da lobiranjem kod zemalja koje su članice UN obezbedi dve trećine glasova zemalja članica ove organizacije za prijem u Unesko.

  „To je teška bitka i Kosovu neće biti lako. Ali uz pomoć svih naših međunarodnih partnera i drugih zemalja nastavićemo drugu, a zatim i treću fazu lobiranja kako bismo osigurali glasove“, istakao je Seljimi.

  On je podsetio da je Kosovo i prethodnih godina analiziralo mogućnost učlanjenja i da su ove godine zajedno sa saveznicima zaključili da je pogodan trenutak da se obezbedi dve trećine glasova.

  „Ništa nije sigurno ali postoje dobri nagoveštaji da je svet spreman da prihvati Kosovo u porodici Uneska“, dodao je Seljimi.

  Srbija se protivi prijemu Kosova u Unesko.

  Tagovi:
  prijem, UNESKO, Vlada Kosova, Petrit Seljimi, Srbija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga