22:42 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Ivica Dačić

  Dačić: Albanci ne žele dogovor

  © AP Photo / Gregorio Borgia
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 60
  Pratite nas

  Albanska strana na Kosovu i Metohiji ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstruira dogovor za potpunu implementaciju Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština je najznačajniji deo sporazuma koji nije ispunjen, kaže Ivica Dačić.

  Prvi potpredsednik Vlade je, odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića o dijalogu u Briselu, rekao da je to jedan od ključnih kriterijuma u evropskim integracijama, da je Srbija poštovala sve što je potpisala i da će nastaviti da do kraja insistira na sporazumu, čija je osnovna snaga ZSO.

  Priština, rekao je Dačić, u Brisel dolazi sa željom da se ne dogovorimo, a Beograd trpi posledice takve politike.

  „Ali zato smo uspeli da međunarodnim faktorima stavimo do znanja da je Srbija faktor rešavanja problema, da smo predvidiv partner i da ono što se dogovorimo i realizujemo“, rekao je Dačić.

  On je naglasio i da Srbija nije promenila svoju poziciju i da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodeći da takav jednostrani čin ne može biti legalizovan jer krši osnovne principe međunarodnog prava.

  Grčka
  © REUTERS / Alkis Konstantinidis

  Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-u, kaže i da Srbija svakako ne može više da brani teritorijalni integritet drugih zemalja nego što brani teritorijalni integritet Srbije, kao i da će takvu politiku nastaviti.

  „Američki predsednik poziva sve zemlje u svetu da ne priznaju Palestinu pre nego što se dogovori sa Izraelom, a SAD priznaju Kosovo bez ikakvog dogovora sa nama. Ako u OEBS-u imate gotovo na svakom sastanku priču da su narušeni osnovni principi međunarodnog prava povodom Ukrajine — mi ne možemo da previdimo činjenicu da je to prvo učinjeno na primeru Srbije“, rekao je Dačić.    

  Slično:

  Mustafa: ZSO najteža tema u razgovorima sa Beogradom
  Dačić: Priština se bunila oko ZSO
  Lider Srpske liste: ZSO neće biti nevladina organizacija
  Tagovi:
  teritorijalni integritet, ZSO, pregovori, Ivica Dačić, Brisel, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga