08:07 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na Banstolu, na Fruškoj Gori, prisustvovao parastosu žrtvama akcije „Oluja“ i osveštanju krsta buduće crkve brvnare, nakon kojih je poručio da su Srbija i Srbi spremni na oprost i pomirenje ali da, kako je rekao, ne zavisi sve samo od nas.

  „Naši obrazi su čisti, a naš hleb je spreman da ode tamo odakle je dolazilo kamenje koje su potezali na nas“, rekao je predsednik Nikolić obraćajući se građanima prognanim iz Hrvatske u akciji „Oluja“ pre 20 godina, koji su svoje utočište našli u ovom vikend naselju na Fruškoj Gori.

  Kamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji
  © Foto : www.veritas.org.rs

  „Oprostiti nikada ne znači zaboraviti, ali mi smo kroz svoju istoriju umeli da se u ime nekih interesa, koji su bili svačiji samo ne srpski, lako odreknemo i gotovo zaboravimo svoje žrtve“, rekao je Nikolić posle parastosa koji je za žrtve „Oluje“ služio episkop sremski Vasilije.

  Predsednik Srbije je istakao da se veličina i snaga jednog naroda ne mere brojem ubijenih i zauvek proteranih, slabih i nezaštićenih i dodao da na obrazima onih koji su počinili zločine uvek „ostaje utisnut pečat zlikovca“.

  „Deo hrvatskog naroda, onaj deo koji i sada kroji sudbinu svoje države i određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom mora da živi sa tim“, rekao je Nikolić, podsetivši na neizbrisivu sliku kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, kako je rekao, „osim golog života i porodičnih fotografija nosili još samo beskrajnu tugu u koloni stida onih koji ih proteruju“.

  „Vaša ognjišta“, dodao je on, „bezumnici su pretvorili u oganj, a vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobedu i dan kada su obnovili državu, koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera“.

  Parastos žrtvama akcije „Oluja“ i osveštanje krsta buduće crkvice Blage Marije molitveno je predvodio vladika Vasilije, uz sasluženje karlovačkih sveštenika.

  Obraćajući se vernicima, vladika je istakao da će, kako je rekao, na ovom parčetu zemlje iznići crkvica „u spomen svih onih koji su mučeni, ubijani i stradali na putu istine i svoje slobode, bežeći od neprijatelja“.

  Vladika je rekao da su mnogobrojni Srbi prognani iz Hrvatske sa svojih ognjišta i od svojih svetinja i grobalja, našli svoje stanište i ognjište u zemlji Srbiji, koja je „uvek tu kao majka da na svoja pleća primi svoju decu“.

  Episkop Vasilije je rekao da će ova crkva biti posvećena Blagoj Mariji i svima onima koji su svoje živote dali na putu spasenja i poručio svima nama da se ne delimo i da živimo složno i u miru.

  Vladika Vasilije je rekao da je predsednik Nikolić jedan od ktitora ove svetinje koja se gradi u naselju Kraljev breg nedaleko od Čortanovaca.

  Tagovi:
  prognani, parastos, godišnjica, izbeglice, Oluja, Vladika Vasilije, Tomislav Nikolić, Srbija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga