01:34 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 02
  Pratite nas

  Vlada Srbije ponovila garancije za Olivera Ivanovića. Ni posle 45 svedoka tužilaštva i dva zaštićena svedoka nema osnova da je on umešan u događaje zbog kojih je optužen. Dvojici optuženih po zajedničkoj optužnici sud odobrio da se brane sa slobode.

  Aleksandar Lazović i Nebojša Vujačić, kojima se sudi po zajedničkoj optužnici sa Oliverom Ivanovićem i Dragoljubom Delibašićem za „ratne zločine“ u mitrovičkom sudu, pušteni su juče da se brane sa slobode. To je za portal „Kossev“ potvrdio i Žika Jovanović, jedan od branilaca Lazovića i Vujačića.

  Da li će sud isto omogućiti i Oliveru Ivanoviću, čiji je advokatski tim takođe uložio zahtev za puštanje na uslovnu slobodu, biće odlučeno danas.

  Miroslav Ivanović, sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, u razgovoru za Sputnjik kaže da na osnovu saslušanih svedoka, uključujući i dva zaštićena, protiv Olivera Ivanovića nije iznet ni jedan dokaz o krivici.

  „Ni posle 45 svedoka tužilaštva i dva zaštićena svedoka nema nikakvih osnova da je Ivanović umešan u događaje zbog kojih je optužen. Bilo bi i profesionalno i fer da im se omogući da se brane sa slobode“, kaže sudija Ivanović.

  Garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu u svakom trenutku, ako mu se omogući odbrana sa slobode, ranije je dala Vlada Srbije, ali u Euleksu su do sada smatrali da bi on mogao da utiče na svedoke ako ga oslobode.

  Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su juče ponovo potvrđene garancije Vlade Srbije i zatraženo da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode.

  „Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji se ’neosnovano‘, mimo svake pravne logike i međunarodnih pravnih standarda, više od godinu i po dana nalazi u pritvoru, bude odmah pušten da se brani sa slobode. Vlada Srbije garantuje da će Ivanović u svakom trenutku biti dostupan Euleksu“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

  Sudija Miroslav Ivanović podseća da je nastavak sudskog postupka zakazan za 10. septembar, kao i da sud zbog letnje pauze uskoro prestaje da radi. Zbog toga je, dodaje on, vrlo bitno šta će biti odlučeno sutra.

  „Naša procena je da postoje velike šanse da bude pušten na uslovnu slobodu, ali zbog činjenice da je to već više puta odbijeno sve je moguće. Ali ovo je zaista, takoreći, jeres, jer niko od svedoka, pa ni zaštićenih, od kojih se najviše očekivalo, nije ništa rekao što bi optužilo Olivera“, navodi sudija Ivanović.

  Oliver Ivanović je optužen da je na Kosovu tokom 1999. godine počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, a optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije, Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

  Tagovi:
  Suđenje, ratni zločini, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Oliver Ivanović, Kosovska Mitrovica, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga