13:30 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 381
  Pratite nas

  Pripadnici Garde Vojske Srbije, koji će 3. septembra učestvovati na vojnoj paradi u Pekingu, završili su danas pripreme, sa porukom da su spremni za zadatak i da će u najboljem svetlu predstavljati našu vojsku i državu.

  Parada u Pekingu biće održana povodom 70 godina od svetske pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, a na njoj će osim Srbije učestvovati i Rusija, Pakistan, Meksiko, Kuba, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija, Monglija, Egipat, Laos, Kambodža, Kirgistan i Vanuatu.

  Vođa srpske delegacije potpukovnik Vladimir Vukajlović rekao je da je Garda završila pripreme koje su planirane u Srbiji, te da će u narednih nekoliko dana u Peking krenuti 81 gardista, koji će predstavljati Srbiju na Vojnoj paradi 3. septembra.

  Vukajlović je istakao da je nedavno učešće na paradi u Moskvi bilo neprocenjivo iskustvo koje je gardistima olakšalo pripreme za pekinšku paradu i koje će im olakšati realizaciju tog zadatka.

  Uz napomenu da je učešće na paradi u Pekingu novo iskustvo, Vukajlović je rekao da bi strojevi korak i sama parada trebalo da budu u nekom blažem ritmu.

  Komandant Gardijskog bataljona i Nacionalnog ešalona Vojske Srbije major Marko Marjanović poručio je da su gardisti pripremljeni za zadatak i da nemaju čega da se stide u Pekingu.

  „Predstavićemo našu vojsku i zemlju u najboljem svetlu“, rekao je on i dodao da je strojevi korak kojim će se gardisti kretati propisan pravilima službe i da je malo teži i komplikovaniji u odnosu na većinu strojevih koraka stranih vojski.

  Poslednje pripreme srpskih gardista pred odlazak u Peking
  © Tanjug / Srđan Ilić
  Poslednje pripreme srpskih gardista pred odlazak u Peking

  Razvodnik Bojan Marić, jedan od gardista koji će predstavljati Srbiju u Pekingu, rekao je da su pripreme za tu paradu prošle dobro, da se vežbalo svakog dana i da su gardisti uspeli da postignu željeni „korak i ritam“.

  Puške za paradu obezbeđuje kineska strana, a reč je o tipu T-51 koje su najsličnije poluautomatskim puškama M-59 koje koristi garda Vojske Srbije.

  Gardisti Srbije će nositi prepoznatljivu svetlo plavu počasnu uniformu koju nose prethodnih 60 godina.

  Gardisti početkom sledeće nedelje putuju u Kinu, a njihov povratak u Srbiju predviđen je dan nakon parade.    

  Tagovi:
  vojna parada, Vojska Srbije, Kina, Srbija, Peking
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga