11:26 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 124
  Pratite nas

  Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je večeras da su u Briselu postignuti važni sporazumi koji su u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

  Još se ne zna da li će Vučić pozitivno odgovoriti na poziv Ukrajine, da 8. maja bude u Kijevu
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  On je novinarima rekao da će Asocijacija opština pružati pomoć opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, „ali da neće imati nijednu izvršnu funkciju“.

  „Opštine sa većinskim srpskim stanovništvom će imati koristi od ove asocijacije po pitanju razvoja i prosperiteta“, naveo je Mustafa.

  Kosovska delegacija, dodao je on, postizanje četiri sporazuma smatra „velikim uspehom, koji se odnosi na uspostavljanje suvereniteta Kosova“.

  „Večeras smo postigli jako važne sporazume. Radi se o sporazumima koji se odnose na osnovne principe za osnivanje asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, sporazumu vezanom za implementaciju sporazuma energetici, sporazumu o telefonskom pozivnom broju i o sporazumu vezanom za most na Ibru, tačnije njegovoj rekonstrukciji i puštanju u saobraćaj“, naveo je Mustafa.

  Tači: Sporazum neka vrsta priznanja Kosova

  Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači večeras je izjavio da je sporazum postignut između Srbije i Kosova bio problematičan i da mu se srpska strana čitavog dana protivila.

  „Srbija je potpisala posle pritiska Međunarodne zajednice, jer bismo inače bili talac njihovog odbijanja“, izjavio je Tači u telefonskom uključenju u program TV Klan Kosova, dodajući da je kosovska strana stajala iza onoga što je obećala, a to je da postigne sporazum u skladu sa kosovskim dokumentima.

  „Ostaje nam da radimo na tome da se svi procesi ubuduće sprovedu“, rekao je Tači, potvrdivši da će „Park mira“ biti uklonjen.

  To znači da je, kad je reč o mostu na Ibru, određen rok za uklanjanje barikada, ali i za ostale korake koje treba preduzeti radi uređivanja slobodnog kretanja, čime će, kako je rekao, „definitivno biti otvoren put za ujedinjenje Mitrovice“.

  „Implementacija sporazuma će početi odmah i ostaje se da se vidi u kom će roku biti realizovana“, rekao je Tači, koji postizanje ovog sporazuma smatra nekom vrstom priznavanja države Kosovo od strane Srbije.

  Slično:

  Đurić: 5:0 za Srbiju, peti poen otvaranje poglavlja
  Nikolić: Ne prihvatamo Kosovo u EU
  Tagovi:
  Park mira, suverenitet, ZSO, priznanje, Briselski sporazum, Isa Mustafa, Hašim Tači, Srbija, Brisel, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga