00:50 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  180
  Pratite nas

  Uz tekst pod naslovom „Specijalni sud dolazi, neka se spreme komandati OVK“, prištinski dnevnik „Bota sot“ objavio je jutros fotografije visokih funkcionera aktuelne vlasti među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji i Agim Čeku.

  Dnevnik konstatuje da je formiranje Specijalnog suda posledica nefunkcionisanja pravnog sistema na Kosovu.

  Uz trojicu pomenutih, objavljene su i fotografije jednog od osnivača OVK Azema Sulje, potpredsednika kosovske skupštine Džavita Halitija i šefa parlamentarne grupe DPK Adema Grabovcija.

  Panorama Prištine
  © Sputnik / Natalya Grebenyuk

  List navodi da će se Specijalni sud baviti borbom OVK, ali i da će sudski procesi u tom sudu demantovati tvrdnje Dika Martija, te da će se doći do zaključka da je ta borba bila čista i da je ona predstavljala odbranu od, kako se tvrdi, režima bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića. 

  Na pitanje lista koje je mere za formiranje Specijalnog suda preduzelo ministarstvo pravde vlade Kosova, resorni ministar Hajredin Kuči je rekao da je „sada sve u rukama međunarodnih faktora“.

  Zamenik ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj očekuje da će se Sud baviti pravdom na, kako kaže, pravi i odgovoran način.

  „Dosadašnja iskustva sa sličnim sudovima i nisu baš najbolja, ali se nadamo da će Specijalni sud da obrazloži svoje formiranje“, rekao je Gecaj.

  Inače, u ponedeljak je u kosovskom službenom listu objavljena odluka o formiranju Specijalnog suda, a prema zakonu ona stupa na snagu 15 dana od dana objavljivanja.

  Tagovi:
  Specijalni sud za ratne zločine OVK, OVK, Kadri Veselji, Agim Čeku, Hašim Tači, Priština, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga