09:22 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  1111
  Pratite nas

  Srbija je napravila plan reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata sa procenom potreba, izjavila je danas pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Danijela Popović Roko.

  Izbeglice u parku kod Beogradske autobuske stanice
  © Tanjug / Zoran Žestić

  Rokova je istakla da je obezbeđena humanitarna pomoć za period sve do zime i da se sredstva kontinuirano traže. Takođe, očekuje se veća i sistematska pomoć, imajući u vidu da će kriza duže trajati, ne samo do kraja zime, nego verovatno i duže.

  Srbija sa međunarodnim organizacijama radi tako da njihova pomoć sadrži ono što je procenjeno kao neophodno u ovom trenutku, rekla je Rokova za Jutarnji program Radio-televizije Srbije.

  Danijela Popović Roko je ocenila da je Srbija radom svih nadležnih institucija uspevala da pokrije situaciju stvaranjem prihvatnih centara u Preševu i Kanjiži, ali da sada dolazi zima.

  Izbeglice u Srbiji
  © Sputnik / Valentina Bulatović

  Srbija je od početka krize dobijala manju humanitarnu pomoć, koja se odnosila na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba izbeglica. Međutim, nakon dva i po meseca situacija se promenila i zbog toga je potrebno sistematski pomoći državnim institucijama koje se bave ovom problematikom, objasnila je Rokova.

  U Srbiju dnevno uđe između 2.000 i 3.000 osoba, a prema njenim rečima, migranti ulaze u zemlju uglavnom iz Makedonije, ali u poslednje vreme veći broj migranata ulazi i sa teritorije Bugarske. Većina migranata u Evropsku uniju ulazi preko mađarske granice, rekla je Rokova.

  Zbog toga odgovor na ovaj problem mora da bude sveobuhvatan i da bude isplaniran sa ostalim državama u regionu, u zavisnosti od toga kako će se dalje razvijati situacija tokom zime zbog zatvaranja granice sa Mađarskom, naglasila je Rokova.

  Tagovi:
  izbeglice, migranti, Komesarijat za izbeglice, Danijela Popović Roko, Srbija, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga