21:35 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 20
  Pratite nas

  Granski sindikat radnika u prosveti Srbije „Nezavisnost“ i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) razmatraju mogućnost štrajka, izjavili su danas predsednici tih sindikata Tomislav Živanović i Jasna Janković.

  Živanović je rekao da njegov sindikat traži realizaciju sporazuma koji su, prema njegovim rečima, prosvetni radnici u potpunosti poštovali i „realizaciju platnih razreda od Nove godine“.

  On je u „Jutarnjem programu“ TV Pink istakao da su zakasnili pravilnici o kriterijumima finansiranja i zakon koji bi omogućio reformu obrazovanja.

  Sindikati obrazovanja zatražili su juče da Vlada Srbije saopšti kada će zaposlenima u prosveti biti isplaćena dogovorena jednokratna pomoć i u kom iznosu, inače će ponovo razmotriti štrajk i izlazak na ulicu.

  Jankovićeva je u istoj emisiji rekla da jednokratna pomoć, kao što sama reč kaže, znači samo „jednom pomoći“, ali da su potrebna trajna rešenja, koja nisu moguća bez platnih razreda.

  Ona je dodala da je termin za koji se Vlada obavezala da će uvesti platne razrede 1. januar 2016. godine, da njen sindikat očekuje zakon, da se razmatra opcija štrajka, odnosno možda izlazak na sud sa vladom.

  Jankovićeva, koja, kao i niko iz njenog sindikata, juče nije prisustvovala konferenciji čelnika reprezentativnih sindikata u prosveti, navela je da nije bila pozvana na tu konferenciju.

  „Stojimo na istoj strani, a to je da se pomogne koleginicama i kolegama, ukrupni norma, poveća broj časova, a samim tim povećaju plate“, istakla je Jankovićeva i dodala da je najavljeno procentualno povećanje plate za prosvetu i da će sindikati verovatno dobiti ponudu.

  Tagovi:
  škole, prosveta, štrajk, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga