10:02 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  0 011
  Pratite nas

  Na području Preševa tokom dana stiglo je dvadesetak autobusa sa izbeglicama iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih država, koji su iz Miratovca prebačeni do prihvatnog centra u Preševu, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta.

  Izbeglicama koje iz Makedonije prvo dolaze do Miratovca, oko sedam kilometara udaljenog od Preševa, pomažu i volonteri iz lokalne Kancelarije za mlade koji su preneli Tanjugu da je do 16 časova stiglo 20 autobusa, kao i da se očekuje da će ih biti još.

  Za izbeglice je obezbeđen besplatan autobuski prevoz do prihvatnog centra u Preševu gde se registruju i dobijaju prvu neophodnu pomoć.

  Miratovačko polje kao i kamp u tom mestu jutros je bio gotovo prazan, dok je u prihvatnom centru u Preševu bilo oko 350 osoba.

  U prethodnih 48 sati u prihvatnom centru registrovano je oko 2.500 izbeglica, ali nadležni procenjuju da je broj onih koji su ušli iz Srbije u Makedoniju bio i veći.

  U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju.

  Tu im je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć i hrana, to je mesto na kojem mogu da predahnu i da se odmore.

  Zbog povećanog priliva migranata aktivisti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno.

  I u Miratovcu, mestu uz makedonsku granicu, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kojem izbeglice dobijaju prvu pomoć.

  Tu se naime, nakon ulaska u Srbiju, upućuju u grupama od po dvadesetak, a odatle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa. 

  Slično:

  Izbeglice sa Balkana moraju se vratiti kući
  Rusija će primiti izbeglice iz Sirije?
  Zašto države Persijskog zaliva ne žele da prime sirijske izbeglice?
  Junker: EU treba da bude ponosna na izbeglice
  Da li će novi plan za izbeglice posvađati Evropu?
  Tagovi:
  autobusi, prihvatni centri, izbeglice, migranti, Preševo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga