14:32 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 0 0
  Pratite nas

  Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt precizirao je danas da je Sporazumom o readmisiji predviđeno da se oni koji ilegalno borave u zemljama EU vraćaju u zemlje iz kojih su došli, ali da se to najverovatnije neće primenjivati na izbeglice iz Sirije.

  Na pitanje Tanjuga da objasni izjavu portparolke EK Nataše Berto da sve zemlje EU imaju pravo da vraćaju izbeglice u Srbiju on je rekao: „Mislim da je komisija to već razjasnila, kao prvo reč je o Sporazumu o readmisiji, koji je Srbija prihvatila i kojim je tako nešto omogućeno. To se, međutim, najverovatnije neće odnositi na izbeglice iz Sirije jer one imaju pravo na zaštitu u zemljama EU“.

  Sastanak ministara u Briselu
  © AFP 2020 / EMMANUEL DUNAND

  Benedikt je dodao da se to odnosi na one koji borave ilegalno u zemljama EU i koji mogu biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli.

  „To je predviđeno Sporazumom o readmisiji, ne odnosi se na one koji zaslužuju zaštitu i ne bih zato previše brinuo oko toga“, rekao je.

  Upitan da porokomentariše odluku Hrvatske da zatvori granice za teretni saobraćaj iz Srbije Benedikt je rekao da zatvaranje granica, ograde i barijere nisu rešenje problema.

  „To je rečeno već mnogo puta, u toku su intenzivni kontaki između Evropske komisije i hrvatskih zvaničnika i nadamo se da će biti pronađeno dobro rešenje, tako da više neće biti kilometarskih kolona kamiona i da će saobraćaj biti normalizovan“, rekao je Benedikt.

  Tagovi:
  sporzum, izbeglice, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga