16:13 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  12664
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) očekuje da se izjasni o stavu svog predsednika, profesora Vladimira Kostića, da je Kosovo de fakto i de jure izgubljeno za Srbiju, kao i da je savez s Rusijom veštačka alternativa, te da Srbija „povraćajući treba da uđe u taj raj od Evropske unije“.

  Nikolić je od SANU takođe zatražio da se izjasni može li posle takve izjave Kostić da ostane na njenom čelu.

  „Predsednika Nikolića veoma je iznenadila, da ne upotrebimo mnogo grublju reč, izjava predsednika SANU, profesora Vladimira Kostića“, saopštila je predsednikova pres-služba. 

  Profesor Kostić je, kako je navedeno u saopštenju, javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i suprotno uverenjima velike većine građana Srbije.

  „U trenutku kada država vodi tešku borbu da uprkos strahovitim pritiscima, primeni duplih standarda od strane onih koji promovišu nezavisnost Kosova, Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno sa Pokrajinom mogli da žive normalno, bez straha od ratova, bezbedno i slobodno“, piše u saopštenju.

  Predsednik Srbije je naglasio da su oni koji danas vode državu izabrani da ne izdaju Kosovo, da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno s Kosovom i Metohijom.

  „Na kraju krajeva ni pet članica Evropske Unije nije priznalo ’Kosovo‘. Kako bi Srbija mogla da prizna, a njenih pet evropskih prijatelja nije to učinilo? Ako pogledamo malo dalje, šta bi se desilo kasnije, da se tu ispred naših očiju formira Islamska država? Pa da krene na ostatak Srbije?“, naglašava Nikolić.

  Povodom izjave Kostića da je savez Srbije s Rusijom veštački, Nikolić je podsetio da je istorija dva naroda toliko isprepletana da u njoj ničeg veštačkog nema.  

  „Naprotiv, naše prijateljstvo je duboko i iskreno. Srbija nikada neće zaboraviti zahvalnost Rusiji zbog oslobođenja od Turaka u Balkanskim ratovima, car Nikolaj je izgubio glavu i imperiju između ostalog, zato što je u Velikom ratu pomogao Srbiji. Ne smemo zaboraviti šta je Rusija učinila za Srbiju u Drugom svetskom ratu“, naveo je Nikolić.

  On je istakao da je Srbija prijatelj Rusije i da ni profesor Kostić, ni on sam, niko to ne može pokvariti zbog zajedničke istorije, duhovnih i prijateljskih veza. Srbija, dok je predsednik Nikolić njen predsednik, neće uvesti sankcije Rusiji, a prijateljstvo se može samo učvrstiti. 

  „Srbija dugi niz godina čeka da se Akademija izjasni o ključnim pitanjima koja se postavljaju, da iznese svoj zajednički stav i da se postigne konsenzus o donošenju najvažnijih odluka koje se tiču budućnosti i napretka naše nacije. Sve važne institucije i ustanove su davale svoj stav, ponekad podršku, ponekad ne, ali postoji uverenje o zauzetoj poziciji. Ali ne i od najvažnije institucije koja bi trebalo da bude intelektualni krem srpskog društva. Možda je bolje da je ostalo tako“, zaključio je Nikolić.

  Tagovi:
  negodovanje, SANU, Vladimir Kostić, Tomislav Nikolić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga