03:14 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vence na Spomenik oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i na Spomenik crvenoarmejcu.

  Nikolić je posle polaganja venaca, uz vojne i državne počasti, odao poštu svima koji su učestvovali u oslobođenju srpske prestonice tokom 1944. godine.

  Tomislav Nikolić odaje poštu oslobodiocima Beograda
  © Tanjug / Oksana Toskić
  Tomislav Nikolić odaje poštu oslobodiocima Beograda

  „Srbija je ponovo na iskušenjima, ako svako od nas donoseći odluke ima pred sobom vaše delo i žrtvu, nećemo pogrešiti. Ne smemo“, reči su koje je Nikolić upisao u spomen-knjigu.

  Dan oslobođanja srpske prestonice obeležen je uz državne i vojne počasti a državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je naglasio doprinos srpskog naroda u borbi protiv fašizma.

  „Mi smo narod velike i slavne antifašističke prošlosti, a mnogi veći narodi nego što je srpski ne mogu da se pohvale takvim doprinosom u borbi za oslobađanje čovečanstva“, rekao je Vulin.

  On je naglasio i da je „upravo zato na nama da ne budemo manji od svojih predaka“, istakavši da je na nama „da pamtimo njihova dostignuća i njihovu pobedu“.

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin
  © Tanjug / Oksana Toskić
  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

  Na nama je i „da nastavim da živimo za ono što jeste antifašizam“, rekao je Vulin koji je prethodno položio vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu.

  Prema njegovim rečima, upravo zato, „kao što ne može isti venac i počast da se dâ i jasenovačkim žrtvama i jasenovačkim anđelima i blajburškim koljačima, tako ne može da se slavi i dan kada je Beograd oslobođen i onaj od koga je Beograd oslobođen“.

  Vulin se u tom kontekstu oštro usprotivio zahtevima za rehabilitacije Milana Nedića istakavši da „ne mogu Koča Popović i Milan Nedić da budu u istom udžbeniku“.

  Orkestar Garde Vojske Srbije izvodi himnu Rusije
  © Tanjug / Oksana Toskić
  Orkestar Garde Vojske Srbije izvodi himnu Rusije

  „Ne možemo da budemo i narod koji slavi antifašističku tradiciju i koji rehabilituje ratnog nacističkog kolabracionističkog premijera“, rekao je Vulin.

  On je naglasio i da „ne može Srbija svoju antifašističku prošlost da proda i da je zameni za nešto što bi neko voleo da je bilo ili kako misli da je bilo“.

  „Ne možemo slaviti sećanja na banjičke logoraše i hrabriti se uspomenom na komandanta banjičkog logora, ne može Srbija da bude jedina zemlja koja je rehabilitovala okupacionog premijera“, rekao je Vulin.

  Prema njegovim rečima, to nisu uradili ni Norvežani sa Kvislingom, Slovaci, Francuzi… sa svojim saradnicima okupatora „pa neće uraditi ni Srbija sa Nedićem“.

  „Ne možemo da budemo i antifašistički pobednici i oni koji rehabilituju onog koji je u borbi protiv fašizma bio poražen… ne možemo danas slaviti dan slobode i onog od koga je Beograd oslobođen“, rekao je Vulin.

  Nikodijević je u izjavi novinarima izrazio i zadovljstvo što država opet obeležava ovaj značajan datum — Dan oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu.

  „Nažalost, u jednom trenutku smo nekako stidljivo okretali glavu od naše antifašističke borbe i nismo hteli da priznamo da smo bili jedna od strana pobednica… I to je bilo vrlo ružno i nadam da se to vreme neće nikada ponoviti“, rekao je on. 

  Tagovi:
  oslobodioci, počast, Nikolić, Tomislav Nikolić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga