19:40 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  233
  Pratite nas

  Odluka da se predlog za prijem Kosova u Unesko uputi Generalnoj konferenciji te organizacije je odluka velikih i moćnih država kojom je pogaženo i međunarodno pravo i pravda, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

  Đurić je u izjavi Tanjugu poručio da Srbija neće odustati od diplomatske borbe.

  „Biće u narednim danima nastavljena diplomatska borba, jer bitka za sprečavanje članstva Kosova u Unesko, koliko god bila teška, još nije gotova“, podvukao je Đurić.

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da se bilo kakvim glasanjem i podizanjem ruku ne mogu i neće prekrajati istorija, niti promenjen identitet i istorijsko sećanje našeg naroda.

  „Kao rezultat ovog glasanja naše carske lavre, naši manastiri i sve ostale naše svetinje na Kosovu i Metohiji neće biti manje srpske. A narod, naša živa svetinja na KiM, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom naše Srpske pravoslavne crkve, nastaviće da čuva naše svetinje, kao što je to učinjeno tokom svih vekova do sada“, zaključio je Đurić.

  Izvršni savet Unesko preporučio je, većinom glasova, Generalnoj konferenciji Uneska prijem Kosova u tu organizaciju.

  Stefanović: Nije sve gotovo

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija nastaviti borbu da spreči prijem Kosova i Metohije u Unesko iako je Izvršni savet Uneska danas odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji prijem u članstvo te organizacije.

  „Mi se sa tim ne mirimo. Nijedan državni organ to neće priznati“, rekao je Stefanović, komentarišući današnju odluku Izvršnog saveta Uneska da preporuči prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

  „Oni koji su silniji i moćniji od Srbije uradili su nešto što nije ni pravda, ni pravo“, rekao je Stefanović novinarima u Vrbasu.

  Ministar Stefanović je naglasio da će Srbija nastaviti borbu pred Generalnom konferencijom Uneska da spreči prijem prištinskih vlasti u tu organizaciju, zato što smatra da ni na koji način nije pravično da oni koji su uništavali srpsku baštinu sada postanu njeni „zaštitnici“.

  Tagovi:
  Đurić, reagovanje, Unesko, Marko Đurić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga