07:29 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Interes Srbije je da ima što bolju i organizovaniju dijasporu i zato je važno da na vreme definišemo, ne samo strategiju, već i alate da bismo to postigli, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

  Dačić je na šestoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu konstatovao da, kada je reč o brojevima, srpska dijaspora nije velika u odnosu na dijasporu nekih drugih zemalja, ali da u odnosu na broj stanovnika Srbije to čini znatan broj.

  „Ako pođemo od procene da u inostranstvu živi oko tri ili četiri miliona građana srpskog porekla, shvatamo da trećina našeg naroda živi van granica Srbije i to pokazuje koliko je značajna naša dijaspora“, rekao je Dačić.

  Dodajući da je Srbija ustavom dužna da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos između dijaspore i matice, Dačić je podvukao da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta.

  On je istakao značaj što bolje organizovanosti dijaspore i što većeg njenog uticaja.

  „Za to nije ključna samo brojka, jer ima zemalja gde možemo i bolje da se organizujemo, gde Srbi mogu da uđu u parlament te zemlje“, rekao je Dačić.

  On je kao primer naveo boravak u Australiji gde je upoznao predstavnika parlamenta te zemlje koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, iako „Srba ima deset puta više“.

  Tagovi:
  Ivica Dačić, dijaspora, Ivica Dačić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga