10:17 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  1013
  Pratite nas

  Srbija je na listi najzdravijih zemalja sveta zauzela 74. mesto od ukupno 145 država, saopštila je agencija Blumberg, koja je pri sastavljanju liste koristila podatke Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije.

  Lista je formirana tako što je svaka od zemalja sa brojem stanovnika iznad jednog miliona dobila ocenu zdravlja baziranu na faktorima kao što je očekivana životna dob i uzroci smrti i ocenu rizika po zdravlje, u koju su ušli faktori koji bi mogli loše da utiču na zdravlje, poput udela pušača među mladima, broja ljudi sa visokim holesterolom, kao i stepena vakcinacije.

  Prvo mesto na listi najzdravijih zemalja je zauzeo Singapur, a slede Italija, Australija, Švajcarska i Japan, dok je najlošije rangiran Svazilend, ispred kojeg su tek nešto bolji Lesoto, Demokratska Republika Kongo, Čad i Mozambik, preneo je britanski „Indipendent“.

  Dok je Srbija zauzela sredinu liste, zemlje iz regiona su bolje plasirane, pa je tako Slovenija zauzela 25. mesto, Bosna i Hercegovina 34. mesto, Hrvatska 36. mesto, a Makedonija 43. mesto.

  Tagovi:
  Lista najzdravijih zemalja, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga