01:27 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  Piše ,
  2563
  Pratite nas

  U borbi da nepriznata država Kosovo ne postane član Uneska, Srbija nailazi ne neočekivane probleme. Profil na Instagramu „Ne članstvu Kosova u Unesko“, koji je trebalo da svetu pokaže šta bi prijemom Kosova u Unesko bilo učinjeno srpskoj, ali i svetskoj baštini, ukinut je, a sve pod izgovorom da su razlog fotografije sa „uznemirujućim sadržajem“.

  Pomenutu stranicu na Instagramu osnovali su studenti Univerziteta u Prištini, sa privremenim boravkom u Kosovskoj Mitrovici. Podršku za svoju ideju dobili su od studenata i sa drugih fakulteta iz Srbije, iz Crne Gore i Republike Srpske, koji su se i sami aktivno priključili ovom projektu.

  Jedan od studenata uključenih u ovu akciju Jovan Aleksić u izjavi za Sputnjik potvrdio je da je Instagram ugasio profil „Ne članstvu Kosova u Unesku“.

  „Dobili smo zvaničnu informaciju da je naš instagram profil ugašen zbog uznemirujućih fotografija koje smo mi postavljali. Na tim fotografijama se vide uništeni, spaljeni i oskrnavljeni manastiri, crkve i groblja na Kosovu i Metohiji, koji su stradali posle 1999. godine. Te slike zaista jesu uznemirujuće, ali su istinite, i one su najbolji argument zbog čega takozvana država Kosovo ne treba da uđe u Unesko“, kaže Aleksić.

  On smatra da su administraciju Instagrama o tim slikama obavestili upravo oni koji guraju takozvanu državu Kosovo u Unesko i oni koji ne žele da se vidi šta su Albanci radili sa srpskim svetinjama posle 1999. godine.

  „To su isti oni koji su pesmu ’Sa Kosova zora sviće‘ i parolu ’Kosovo je Srbija‘ proglasili rasističkim i koji od nas žele da otmu našu kulturnu baštinu“, napominje Aleksić.

  Govoreći o aktivnostima studenata iz Srbije i regiona, koji su okupljeni oko kancelarije „Ne članstvu Kosova u Unesku“ sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Aleksić kaže da su one veoma raznovrsne.

  „Poslali smo pisma sa fotografijama i video-snimcima koji svedoče o uništenju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavnicima svih 195 država-članica Uneska. Održali smo veliki protest u Kosovskoj Mitrovici protiv učlanjenje tzv. Kosova u Unesko, a kreiramo i vrlo upečatljive video-materijale o onome što se u prošlosti dogodilo na Kosovu i Metohiji sa srpskim kulturnim i verskim nasleđem, koje prevodimo na strane jezike i koje šaljemo na razne adrese u Srbiji, ali pre svega u svetu“, nabraja Aleksić.

  U slučaju da na predstojećem glasanju o prijemu Kosova u Unesko taj predlog ipak bude prihvaćen, Aleksić ističe da studenti neće sedeti skrštenih ruku i da će nastaviti sa svojim aktivnostima.

  „Unapred mogu da kažem da će Kosovo, i ako uđe u Unesko, ostati centralno mesto identiteta, kulture, istorijskog pamćenja srpskog naroda. Nastavljamo sa našom borbom, koja je istinita i pravedna. To nije samo naša borba, to je borba za istinske evropske ideale, to je borba za svetsku civilizaciju, zato što su najvažniji srpski spomenici na Kosovu i Metohiji istovremeno deo i evropske i svetske kulturne baštine“, zaključuje Aleksić.

  Tagovi:
  instagram, prijem, UNESKO, Jovan Aleksić, Kosovo, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga