00:13 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 38
  Pratite nas

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da teroristički napadi u Parizu ne smeju biti povod za histeriju, mržnju i nasilje prema sugrađanim islamske veroispovesti.

  „One koji su to uradili ne smemo poistovećivati sa našim komšijama islamske veroispovesti, jer kakve veze imaju ove ubice i neljudi sa muslimanima koji žive u Srbiji“, rekao je Vulin.

  Na konstataciju da su mediji preneli da je jedan od učesnika u napadima u Parizu Ahmed Almuhamed stigao u Francusku kao izbeglica iz Sirije prošavši kroz Srbiju, Vulin je kazao da je naivno verovati da je lako, od tolikog broja ljudi, da se nađe skriveni bolesnik, kriminalac ili terorista koji je u stanju tako nešto da uradi.

  „Srbija treba da bude hrabra i solidarna, i uvek je kroz istoriju bila na pravoj strani sveta“, naglasio je Vulin za TV Pink. On je napomenuo da ne može više od toga da se uradi, pošto oni dolaze bez dokumenata i najčešće sami daju podatke.

  „Uprkos tome, Srbija neće dozvoliti da se nijedno dete smrzne, jer bi to bila bruka za državu i narod“.

  Ministar je kazao da će zbog terorističkih napada u Parizu biti pojačane kontrole na granici, sa više ljudi, kao i da će provere biti detaljnije i duže trajati.

  Prema njegovim rečima, obezbeđeno je više sredstava za pojačanu kontrolu migranata, njihovog kretanja, odmorišta, vozova i svih mesta gde se nalaze.

  Vulin je istakao da je bilo moguće da se nešto tako desi i pre migrantske krize, s obzirom na to da u svakom delu sveta postoje bolesnici koji su u stanju tako nešto da urade, odnosno da ubijaju ljude po ulici.

  Govoreći o migrantima u Srbiji, on je kazao da je u Preševu trenutno veoma mirno i da ima svega oko 100 izbeglica, kao i da u kampu u Adaševcu kod Šida oko 600 izbeglica čeka da napusti Srbiju vozom.

  Vulin je napomenuo da je trenutno mali broj izbeglica u Srbiji posledica štrajka u Grčkoj.

  Francuski vatrogasci pomažu povređenom momku u blizini Bataklan koncertne dvorane nakon pucnjave u Parizu, Francuska, 13. novembra 2015
  © REUTERS / Christian Hartmann

  On je dodao da će biti još malih prihvatnih centara ukoliko to bude potrebno, kao i da se pomoć sprovodi sredstvima od donacija i međunarodne pomoći, odnosno bez trošenja novca poreskih obveznika u Srbiji.

  Vulin je poručio da je bezbednosna situacija u državi stabilna i da se tek sada vidi koliko je za jednu zemlju važno da ima politički stabilnu vladu, kao što je ima Srbija.

  „Srbija je možda jedina politički stabilna zemlja u celom regionu, gde su vlade nestabilne i zato se mi primereno odnosimo prema ovim izazovima“, dodao je Vulin.

  Tagovi:
  migranti, izbeglice, povod, histerija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga