07:38 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  2721
  Pratite nas

  Samit šefova Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Sudžou predstavlja veliku priliku za Srbiju, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, dodavši da će na tom samitu Srbija potpisati najveći broj sporazuma.

  „Samit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, predstavljajući Srbiju, i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

  On je naveo da je Srbija zahvalna i da poštuje Kinu i dodao da je očigledno da „i oni poštuju našu politiku i prijateljstvo prema NRK, ali i to što se ponašamo kao nezavisna i suverena zemlja“.

  „Mi smo zemlja koja ovde potpisuje najviše sporazuma“, rekao je premijer, dodavši da se radi o saradnji u oblasti energetike, putne i železničke infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

  „U svim oblastima želimo da unapredimo našu saradnju“, naglasio je Vučić.

  Kako navodi RTS, najavljeno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom sa jednom kineskom kompanijom, premda model zasad nije poznat, razgovaraće se i o učešću kineske strane u izgradnji pojedinih deonica na Koridoru 11, izradnji termoelektrane koja će koristiti otpad kao gorivo, kao i ugovora o izvozu junećeg mesa iz Srbije.

  Očekuje se i potpisivanje ugovora o modernizaciji pruge Beograd — Budimpešta.

  U četvrtak će Vučić u Pekingu razgovarati sa najvišim kineskim zvaničnicima.

  Vučić je trodnevnu posetu Kini započeo jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i posetom fabrici autobusa „Hajger“.

  Tagovi:
  poseta, Li Kećang, Si Đinping, Aleksandar Vučić, Kina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga