12:30 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  © Sputnik .

  Eskalacija terorizma zahteva zajedničke napore međunarodne zajednice i centralnu ulogu UN, poručili su učesnici konferencije Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd, koja se održava u Beogradu i pozvali međunarodnu zajednicu da prisnije sarađuje kako bi se pronašao način da se poštuju principi Helsinškog dogovora.

  Za rešavanje brojnih svetskih izazova, naročito terorizma, neophodni su zajednički napori utemeljeni u međunarodnom pravu uz lidersku ulogu UN, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov učesnicima konferencije. U poruci koju je pročitao stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Andrej Kelin, šef ruske diplomatije ističe da će Rusija težiti da doprinese i da pronađe zajednički put za rešavanje problema i pomirenje.

  „Veliku zabrinutost izaziva to što se u poslednje vreme sistematski narušava Helsinški dogovor i to u ključnim principima Ujedinjenih nacija i OEBS-a, što dovodi do povećanog broja klonflikata i haosa na našoj planeti. Sedamdeseta godišnjica od pobede nad fašizmom, koju je proslavio čitav svet, podseća nas do kakvih katastrofalnih posledica nas dovode pokušaji globalne dominacije, kao i arhaična logika geopolitičkih igara koja ne daje nikakve rezultate“, rekao je on.

  Kelin je u svom obraćanju podsetio i da je kraj Hladnog rata dao šansu za uspostavljanje novog kvaliteta odnosa između Rusije i Zapada, koja nije iskorišćena jer su zapadne zemlje odlučile da deluju sa pozicija nadmoći.

  Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u smatra da je glavni problem što su okonačnje blokovskog sistema posle Hladnog rata na zapadu doživeli kao pobedu, a ne kao osnov za zidanje otvorenog i inkluzivnog svetskog poretka.

  Političari su, prema njegovim rečima, i dalje videli korist u linijama podele u Evropi i pokušavali da ih pretvore u realizaciju sopstvenih interesa.

  „Da nije bilo i zbora zapadnih zemalja u korist blokovskog mišljenja, sada bismo živeli u potpuno drugačijoj Evropi“, ističe on.

  Kelin je podsetio da je bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine NATO aktivirao minu usporenog delovanja za decenije unapred i onemogućio predvidivost međunarodnih odnosa i ponovio stav Rusije da je spoljni diktat neprihvatljiv, te da je neophodno da zemlje same prave izbor a ne da im se on nameće.

  I Bivši francuski predsednik Valeri Žiskar D'Esten, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao da dođe u Beograd, pa se učesnicima konferenicije obratio snimljenom izjavom, rekao je da je vreme bipolarnog sveta prošlo.

  Turska zastava
  © AP Photo / Hussein Malla

  „Preostaje da sarađujemo u svim sferama što se odnosi i na krizu u Siriji. Naš prvi zadatak nije kako da zaustavimo protok civila, nego uspostavljanje mira u Siriji. Naši odnosi treba da budu srdačni i treba da radimo na uspostavljanju ekonomske i kulturne saradnje i da branimo ljudska prava“, rekao je Žiskar D'Esten.

  U ime organizatora konferencije obratio se predsednik Centra nacionalne slave Vladimir Jakunjin, koji je istakao da na dogovorima iz Jalte, Potsdama i Helsinkija počiva međunarodno pravo čije kršenje izaziva domino efekat.

  „Ne primećivati fašističke pojave u Evropi to je kao da ne primećujete kršenje svih principa međunarodnog prava, koje su pratili i bombardovanje u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji“.

  Prema njegovim rečima, preti velika opasnost od pokušaja da se dezavuiše značaj naroda koji su dali ogroman doprinos u borbi protiv fašizma, kao i da se izjednače agresori i oni koji su se branili.

  Sa druge strane, predsednik RS Milorad Dodik upozorio je na opasnot od islamizma u BiH, istakavši da je ta zemlja još od sukoba 90-ih postala ključna karika na putu Al Kaide.

  On je pozvao na jedinstvo jer, kako je rekao, u podeljenom svetu teško je postići suglasnost.

  U okviru prvog dana konferencije govorili su i veoma bitne ličnosti iz evropskog civilnog društva.

  Bivši ministar spoljnih poslova Jugoslavije Živadin Jovanović je ponovio da je era bipolarnog sveta završena i pozvao sve međunarodne činioce da se poštuje međunarodno pravo ističući da bezbednost nije privilegija samo velikih i moćnih zemalja već svih pojedinaca na zemlji.

  Sličan stav je preneo i dekan Visoke škole televizije pri univerzitetu Lomonosov Vitalij Tretjakov istakavši da je Zapadu potrebno da mu neko nanese težak udarac kako bi zatražio pomoć Rusije.

  On je dodao da će nova konsolidacija Evrope, po svemu sudeći, uslediti tek nakon novih tragičnih događaja poput ovih u Parizu.

  Tagovi:
  Beograd, terorizam, konferencija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još

  • Protest kosovskih Srba u Mitrovici
   Last update: 14:01 19.05.2020
   20:02 21.06.2017

   Kosovo i Metohija

   „Presedan Kosova je u suštini strašan presedan. On lomi čitav sistem međunarodnih odnosa, izgrađivan čak ne decenijama, već vekovima. I on nesumnjivo može da povuče za sobom čitav lanac nepredvidivih posledica“. Vladimir Putin, 2008. godina

   Kosovo i Metohija
  • Vuk Jeremić
   Last update: 17:54 24.09.2016
   17:54 24.09.2016

   Jeremićev tim u punoj brzini u trci za genseka UN (foto)

   Piše

   Nadamo se da će kandidat Srbije opet biti pri vrhu rang liste jer je reč o poslednjem izjašnjavanju pre uvođenja takozvanih „crvenih kartona“ od strane pet članica SB UN, kaže Nikola Jovanović iz CIRSD-a.

  • Kombinat Trepča
   Last update: 14:17 24.09.2016
   14:17 24.09.2016

   Albanci prodaju Trepču ispod žita

   Kosovska agencija za privatizaciju potpisala je ugovor sa nemačkom kompanijom HPC u konzorcijumu sa renomiranom svetskom kompanijom „Ernst end Jang“ za pružanje profesionalnih usluga za sprovođenje studije izvodljivosti Trepče, sa strateškom orijentacijom za njen razvoj, po ceni od 598.920 evra.

  • Edita Tahiri
   Last update: 10:20 24.09.2016
   10:20 24.09.2016

   EU uslovila Srbiju

   Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da će Kosovo sledeće nedelje dobiti međunarodni telefonski pozivni broj.