07:39 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 72
  Pratite nas

  Užasan teror koji je nedavno prohujao Parizom, taj ekstremizam i sejač smrti, predstavljaju jednu od najvećih pretnji svim državama sveta i zato to zahteva globalan odgovor kao i klimatske promene o čemu ćemo danas ovde razgovarati, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na Konferenciji okvirne konvencije UN o klimatskim promenama.

  „Srbija je doživela tu strašnu nesreću kao nešto što je i nju snašlo. Stradali su i naši državljani. Nažalost, ova pošast se poslednjih nedelja javljala i na Sinaju, u Bejrutu, Bamaku, i drugim mestima“, rekao je Nikolić.

  To, kazao je srpski predsednik, zahteva globalni odgovor, rekao je Nikolić zahvalivši domaćinu što je uprkos svim teškoćama koje su ih snašle, omogućio da se Konferencija održi.

  „Pobedio je život, sloboda, da ideja sejanja straha nikada neće uspeti“, rekao je Nikolić istakavši da je zato važno da brinemo o našoj zajedničkoj i nedeljivoj planeti, našoj jedinoj kući i da je sačuvamo od svake pretnje — i od ekstremista, ali i od globalnih klimatskih promena.

  One nisu samo pitanje našeg opstanka i budućnosti, mi te promene živimo i u ovom danu. One su deo naše sadašnjosti, naše stvarnosti“, rekao je predsednik Srbije.

  Kako je naveo, Srbija pruža punu podršku dosadašnjim naporima u nalaženju univerzalnih rešenja za jedan od problema savremene civilizacije, na koji nijedna zemlja nije imuna.

  Podsetio je da je Srbija dostavila svoje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih deset zemalja sveta i prvu zemlju u regionu koja je zvanično dostavila plan nameravane nacionalne kontribucije.

  Nikolić je podsetio i na rad srpskog naučnika svetskog ugleda u oblasti klimatskih promena Milutina Milankovića, koji je još pre gotovo jednog veka objasnio vezu između varijacije zemljine orbite i dugoročne promene klime.

  „Savremena naučna proučavanja zasnovana su upravo na Milankovićevom učenju da ciklusi i drugi prirodni uzroci definišu trend i intenzitet varijabilnosti klime“, dodao je.

  „Odgovornost naše generacije je da pokuša da pronađe rešenje kako bi se zaustavili, ili makar ublažili ovi negativni trendovi, kako bismo izbegli da budućim generacijama ostavimo svet koji bi bio nezamislivo drugačiji i opasniji“, kazao je Nikolić.

  On je ukazao da procene govore da su u Srbiji štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim ćudima od 2000. godine iznosile više od 5 milijardi evra i podsetio na katastrofalne poplave prošle godine, nezabeležene u poslednjih 120 godina, i ugrozile živote, zdravlje i imovinu više od milion i šeststo hiljada ljudi.

  „Materijalni gubici od oko 1,7 milijardi evra doveli su do toga da preko 125.000 stanovnika preko noći bude dovedeno na ivicu siromaštva“, istakao je Nikolić.

  Kako je naveo, i to je još jedan od razloga što je Srbija, iako kategorisana kao država u razvoju, shodno Okvirnoj konvenciji UN, preduzela neophodne mere na nacionalnom nivou da bi doprinela postizanju njenih ciljeva.

  On je naveo da je Srbija dostavila svoje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih 10 zemalja sveta i prvu zemlju u regionu koja je zvanično dostavila plan nameravane nacionalne kontribucije i dodao da će kroz nacionalnu Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom predstaviti i konkretne mere za postizanje ciljeva, koji će ujedno i biti njen osnov za reviziju i, eventualno, dodatno smanjenje emisija.

  „Za Srbiju kao zemlju u razvoju, koja teži članstvu u Evropskoj uniji i koja radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim tekovinama, od izuzetnog značaja je tehnička, tehnološka i finansijska podrška međunarodne zajednice u jačanju kapaciteta, transferu tehnologija i prenošenju znanja i iskustava“, rekao je on.

  Kako je ocenio, ako pomognu zemljama u razvoju, razvijene zemlje će pomoći i sebi, jer klimatske promene ne znaju ni za granice ni za bogate i siromašne.

  „Nadamo se da će ova Konferencija iznedriti postizanje međunarodnog dogovora koji će mobilisati sve države-članice u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je predsednik Srbije i dodao da definisane akcije i mere moraju biti jasne, efikasne i pravedne, utvrđene pravno obavezujućim međunarodnim dogovorom.

  „Ovo je jedinstvena prilika da se postigne konsenzus o zaustavljanju procesa zagrevanja planete koji već poprima kobne posledice. Pregovarači su do sada predano radili, ali verujem da je sada pred nama odlučujući momenat koji će odrediti budućnost cele planete, svakog čoveka i generacija koje dolaze“, zaključio je Nikolić.

  Tagovi:
  konferencija, klimatkse promene, nikolić, Tomislav Nikolić, evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga