23:24 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  3222
  Pratite nas

  Specijalna predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da su kritike premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na njen rad neosnovane.

  „Uvek sam otvorena za kritiku i diskusiju o mom radu, ali ne mogu da prihvatim lažne optužbe i obmanjivanje javnosti o radu moje institucije“, navela je Mijatovićeva u saopštenju dostavljenom medijima koji prate 22. Ministarski savet OEBS-a.

  Sve njene intervencije su, kako je navela, zasnovane na činjenicama, što „nije slučaj sa izjavom Lavrova, koja je zasnovana na netačnim informacijama“.

  Ona je poručila da je i jedini međunarodni zvaničnik koji je reagovao na ubistvo ruskih novinara u Ukrajini.

  Mijatovićeva je poručila da je razočaravajyće što je Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, „napada Instituciju OEBS-a“.

  Ona je pozvala sve vlasti u svim zemljama-članicama OEBS-a, uključujući i Srbiju i Rusiju, da se pridržavaju preuzetih obaveza kada je reč o slobodama medija i poštuju mandat predstavnika OEBS-a za slobodu medija.

  Ranije danas Lavrov je izjavio da je Departman za slobodu medija u okviru OEBS-a politizovan i orijentisan na opsluživanje jednostranih interesa nekih zemalja OEBS-a.

  On je kao primer naveo hapšenje dvojice turskih novinara protiv kojih su najavljene tužbe, „o čemu se šefica te kancelarije Dunja Mijatović oglasila, ali ne i u drugim slučajevima kršenja slobode medija, što je diskriminacija po svim osnovama“.

  Premijer Vučić je, pridružujući se stavu Lavrova o funkcionisanju odseka za medije OEBS, podsetio da je prvi napad na vladu i njega i to lično od Mijatovićeve usledio u vreme majskih poplava prošle godine, i da je mislio da se to tada i završilo, ali da „očito nije“. 

  Tagovi:
  reakcija, neosnovane, optužbe, mediji, Dunja Mijatović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga