11:25 14 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Ivica Dačić sa fotoaparatom

  Dačić: Da se ne zaboravi šta smo sve postigli

  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Vlada Srbije u ovoj godini postigla više značajnih, kako je naglasio, istorijskih rezultata.

  „Želim da se ne zaboravi da je Vlada Srbije u ovoj godini ostvarila nekoliko veoma važnih istorijskih stvari koje će ostati zapisane“, rekao je Dačić precizirajući da je prva važna stvar odbijanje Rezolucije o Srebrenici, što će imati trajne pozitivne posledice po srpski narod.

  „U eri dnevnopolitičkih događaja i raznih izmišljenih afera i omalovažavanja rada Vlade, često se i mi kao članovi Vlade ne bavimo opštim uspesima i ciljevima, nego se dnevnopolitički bavimo i reagujemo na određene afere“, rekao je Dačić za RTV Pink.

  Kao važan rezultat takođe je naveo sprečavanje ulaska takozvanog Kosova u Unesko, ističući da je to takođe jedna „kapitalna borba koja je vođena“.

  Od velikog značaja, kako je kazao, bili su i održavanje velikog Ministarskog saveta OEBS–a u Beogradu proteklih dana, otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, kao i uspešne posete i razgovori premijera Aleksandra Vučić, njega (Dačića) i drugih državnika sa predstavnicima najvažnijih sila sveta poput SAD, Rusije, obnavljanje odnosa sa Nemačkom, Francuskom, Italijom…

  Dačić je kazao da ono na čemu treba raditi jeste obnavljanje odnosa sa prijateljskim zemljama, „koje su na našoj strani, a sa kojima niko ne radi“.

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije je kazao da je u ovoj godini zaustavljen i proces priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

  Upitan da li su se učesnici konferencije OEBS–a u Beogradu zanimali šta se dešava u Srbiji imajući u vidu medijsku scenu, Dačić je kazao da je bilo takvih pitanja, sa željom da se sazna šta se dešava.

  „Kada neko vidi na naslovnim stranama i u tabloidima da se poziva na ubistvo premijera, svaka vrsta daljeg razgovara se prekida, zato što to ne može da opstane ni u jednoj zemlji i to je velika razlika“, rekao je Dačić i naglasio da zato država ima obavezu da reaguje.

  „Kada se govori o pozivu na ubistvo premijera ili bilo kog državnog funkcionera, to je nešto na šta državni organi treba da reaguju, nije na premijeru da reaguje svojim privatnim tužbama, ovde je reč o ozbiljnim stvarima, moraju da postoje neka pravila“, rekao je Dačić.

  On je kao važno ocenio i da se stavovi međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika ne zloupotrebljavaju na domaćoj političkoj sceni jer, kako je podvukao, onda ispada da neko staje u odbranu nekih medija, što apsolutno nije tačno.

  Govoreći o stavu Dunje Mijatović, Dačić je rekao da misli da je njena izjava malo zloupotrebljena i da je ispalo kao da staje na stranu nekih medija u Srbiji.

  Dodao je da ona ima mnogo više problema sa drugim zemljama nego sa Srbijom i da je važno da se njeni stavovi ne zloupotrebljavaju, odnosno da se ne predstavljaju kao da je nekome dala podršku.

  „Mislim da ona nije dala ovu poslednju izjavu u tako oštrom tonu kao što je preneta, ali sa druge strane njoj ističe mandat i ja nemam ništa protiv da se razgovara o primedbama, ali mišljenje Dunje Mijatović je mišljenje jednog nezavisnog tela unutar OEBS–a, a ne stav cele organizacije“, kazao je Dačić.

  Govoreći o predsedavanju Srbije OEBS–u, Dačić je kazao da su mnogi prihvatili naš način predsedavanja i da je on bio relaksirajući, kao i da je naš način dolaska do konsenzusa oko nekih pitanja nešto što će OEBS–u nedostajati.

  Dačić je ponovio da su se organizacijom 22. Ministarskog saveta i Srbija i Beograd pokazali u najboljem svetlu.

  Tagovi:
  rezultati, Vlada Srbije, Dačić, Ivica Dačić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga