04:52 08 April 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  Odluku Ustavnog suda BiH da Dan Republike Srpske 9. januar proglasi neustavnim, osudili su Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Irinej koji je istakao da ne razume da se jedan istorijski datum, kada je stvorena Republika Srpska, postavlja kao pitanje, kao i želju da se taj datum izmeni i zameni.

  Patrijarh je u izjavi za Radio–televiziju Republike Srpske istakao i važnost srpskog jedinstva kada je reč o političkom delovanju u Bosni i Hercegovini.

  Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Irinej ne kriju razočarenje odlukom Ustavnog suda BiH i zahtevom Bakira Izetbegovića, posebno što oni dolaze u trenucima kada crkva čini sve da uspostavi bliže odnose sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine.

  „Ne mogu da shvatim da se jedan istorijski datum, kada je stvorena Republika Srpska, postavlja kao pitanje, kao i nekakvu želju da se taj datum izmeni i zameni. To je događaj koji se desio tog dana i tu prestaje svaka diskusija, a najmanje neka zakonska odluka. Taj događaj se desio 9. januara kada crkva slavi Svetog arhiđakona i velikomučenika Stefana i da nije bilo Svetog Stefana, mogao je da bude neko drugi. Tražiti zamenu zbog toga je malo nerazumljivo“, istakao je patrijarh.

  Patrijarh se osvrnuo i na nedavni sastanak u Bijeljini, na kojem je imao konstruktivan dijalog sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i srpskim predstavnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

  „Mi smo iskreno razgovarali o svim dešavanjima u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i nadam se da je taj razgovor bio od koristi. Ja sam tom prilikom rekao da su tri ličnosti: Dodik, Ivanić i Bosić, ličnosti koje je narod izabrao, koje narod gleda i narod očekuje da oni budu pravi predstavnici tog naroda, i da se bave i rešavaju probleme, ako problemi iskrsnu“, naglasio je patrijarh Irinej.

  On je rekao da je razgovor prošao baš onako kako to priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju crkvu, kao i da takav sastanak treba da bude jedna vrsta usmerenja i za buduće dane.

  Tagovi:
  obeležavanje, dan, RS, patrijarh, Patrijarh Irinej, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga