16:49 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  2174
  Pratite nas

  Evropska unija je objavila pregovaračku poziciju o poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, a koje je otvoreno u ponedeljak uveče.

  U tekstu se ističe da prelazne odredbe poglavlja mogu da se prilagođavaju i ažuriraju u toku pregovora, kao i da je moguće zamrzavanje otvaranja novih poglavlja, ukoliko napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom značajno zaostane od napretka u ostalim pregovorima.

  Kompletan dokument na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

  „EU beleži da je Srbija navela da potpuno razume da procesi pridruživanja Evropskoj uniji i normalizacije treba da se odvijaju paralelno i da jedan drugog podržavaju. Poglavlje 35 ne zamenjuje razgovore između Beograda i Prištine koje vodi visoki predstavnik Evropske unije. Napredak procesa pridruživanja Srbije EU će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira”, navodi se u dokumentu, prenosi B92.

  U delu koji se odnosi na energetiku ističe se da je potrebno osnivanje kompanije za snabdevanje „Elektrosever” u skladu sa kosovskim propisima, kao i da je potrebno rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu „Gazivode”.

  „Srbija treba da obezbedi sprovođenje svojih obaveza proisteklih iz dogovora od 25. avgusta 2015. godine, naročito po pitanju uspostavljanja ZSO, kao i po pitanju drugih elemenata iz prvog dogovora iz 2013. godine, o policiji, sudstvu i civilnoj zaštiti. Dalje, Srbija treba da se založi za postizanje daljih dogovora, normalizaciju odnosa u dobroj veri, što bi vodilo potpunoj normalizaciji, na osnovu pregovaračkog okvira. Evropska komisija i visoki predstavnik će nadgledati sprovođenje navedenog i podnositi izveštaj, najmanje dva puta godišnje Evropskom savetu”, piše u dokumentu.

  Takođe, navode se ključne tačke u vezi sa izborima, ZSO, policijom, sudstvom, civilnom zaštitom i telekomunikacijama.

  U delu koji se odnosi na slobodu kretanja navodi se da Srbija treba da dozvoli državljanima trećih država da uđu u Srbiju sa Kosova.

  Ističe se i da Srbija treba da omogući učešće Kosova u regionalnim inicijativama i organizacijama, kao i da Srbija prestaje sa izdavanjem dokumentacije i overavanjem sa oznakama koje su u suprotnosti sa onim obavezama koje je Srbija preuzela dogovorom od 17. januara 2013. godine.

  Tagovi:
  poglavlje 35, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga