01:58 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  2026
  Pratite nas

  Sandžački Bošnjaci ne žele da regionalnu autonomiju ostvaruju ugrožavanjem Srbije ili Crne Gore, kaže sandžački muftija Muamer Zukorlić, koji nužno prihvata činjenicu da je Crna Gora samostalna država, ali i da se njegov princip o Sandžaku kao regiji i nedeljivoj celini ne manja.

  Muamer Zukorlić je za podgoričku Pobjedu rekao da želi da Sandžaku budu priznate istorijske, kulturološke, geografske i ekonomske osobenosti.

  „Sandžak je istorijska regija sa veoma izraženim posebnostima i kao takva uspela je, ipak, da preživi sve izazove iako je tokom nekoliko decenija unazad bila izbrisana sa svih geografskih i geopolitičkih karata. No, s obzirom na ambicije evrointegracija i Crne Gore i Srbije i afirmaciju principa regionalizacije Evrope, razvojne perspektive Sandžaka su nesporne i potpuno izvesne“, rekao je Zukorlić.

  Odgovarajući na pitanje gde je u njegovom „sandžačkom konceptu“ Crna Gora, kao država čijem se obnavljanju nezavisnosti javno protivio, Zukorlić je rekao da principijelno nije mogao niti može da podrži bilo koji politički projekat koji cepa bilo koje parče zemlje na kojem živi njegov narod.

  „Drugo načelo je da status Sandžaka bude rešavan kroz dijalog koji će dovesti do dogovora, bez jednostranih akata ili ne daj Bože nekih drugih, radikalnih načina nametanja jednostranih rešenja. Treće načelo je da regionalnu autonomiju ne želimo da ostvarujemo ugrožavanjem teritorijalnog suvereniteta i integriteta niti Srbije niti Crne Gore. Imajući sve to u vidu, pretežni politički, medijski i opštedruštveni stavovi koji se formiraju prema meni su neosnovani i pokušaj su zastrašivanja građana Crne Gore, predstavljajući me kao opasnost po tu državu“, rekao je Zukorlić.

  Tagovi:
  autonomija, Zukorlić, Muamer Zukorlić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga