03:21 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  121772
  Pratite nas

  Rusija će razmotriti tehničke detalje zahteva Srbije o nabavci naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane S-300 iz te zemlje, poručio je danas zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin. Srpski premijer je na poklon od Rogozina dobio maketu tog sistema.

  „Obezbedićemo direktnu podršku savezniku na Balkanu. U najskorije vreme razmotrićemo vaše molbe“, rekao je Rogozin na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

  Vučić je od Rogozina na poklon dobio maketu sistema S-300
  © Tanjug / Zoran Žestić
  Vučić je od Rogozina na poklon dobio maketu sistema S-300

  Na pitanje da li će Rusija pomoći Srbiji prilikom nabavke sistema S-300, za koji je srpski premijer rekao da je za našu zemlju preskup, ni Rogozin ni Vučić nisu želeli da iznose detalje razgovora koji je u toku, a koji će, prema srpskom premijeru, trajati još mnogo meseci.

  Rogozin je rekao da se Rusija ne meša u bezbednosna pitanja Srbije, koja, kako je poručio, ima pravo da nabavlja visoko efikasno neofanzivno naoružanje.

  „Kako Srbija procenjuje svoju bezbednosnu situaciju je njeno lično pitanje, mi samo razmatramo tehničke detalje“, ukazao je Rogozin.

  Govoreći o tome da li Srbija, koja je na evropskom putu može imati problema zbog saradnje sa Rusijom, kojoj je EU uvela sankcije, Rogozin je rekao da i zemlje Unije ukidaju sankcije tamo gde im odgovara, a sprovode ih tamo gde „uopšte nemaju interes“.

  „Mislim da nema rizika za Srbiju, ili za evropski izbor Srbije“, poručio je Rogozin.

  On je ocenio da učešće u NATO-u ne omogućava dodatnu bezbednost, te podvukao da je Srbija 1999. godine imala sistem odbrane S-300, da ne bi bilo razrušenih zgrada po Beogradu i Srbiji.

  Vučić: Na evropskom smo putu, ali bez sankcija za Rusiju

  Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija ispunjava sve obaveze na evropskom putu, ali da nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

  On je, na konferenciji za štampu, nakon razgovora sa potpredsednikom vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom rekao da nema nameru ni da kvari odnose sa ruskim tradicionalnim prijateljima.

  To je, kako je dodao, već govorio na sastancima u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi.

  Vučić je tom prilikom primetio da neke od članica EU manje poštuju obaveze nego Srbija.

  „Srbija se mnogo više ponaša evropski od pojedinih članica. Mi ne želimo i nećemo da kvarimo odnose sa ruskim tradicionalnim prijateljima, a da li će neko nešto da nam zameri, pa zameraju nam svakako svašta“, naveo je on komentarišući da neki lažu kad su izmišljali afere „Tamnava“, pa ništa, a nekima „ne smeju da pisnu kad urade lošije stvari“.

  Helikopterski centar u Srbiji

  Moskva i Beograd razmatraju mogućnost formiranja servisnog centra za helikoptere ruske i sovjetske proizvodnje, izjavio je vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin.

  „Mogli bismo servisni centar da formiramo upravo u Srbiji, a ne u nekoj od zemalja koje podržavaju sankcije protiv Rusije“, rekao je on.

  Rogozin je ocenio da ruski stručnjaci trenutno analiziraju potencijal srpske industrije vezano za realizaciju tog projekta.

  Vicepremijer je takođe rekao da se na teritoriji istočne i centralne Evrope koristi nekoliko stotina ruskih helikoptera budući da su u tim zemljama, kako je rekao, veoma popularni.


  Tagovi:
  S300, Dmitrij Rogozin, nabavka, oružje, Dmitrij Rogozin, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga