04:54 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  1314
  Pratite nas

  Svrha presude kojom se lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović proglašava krivim jeste da se onemogući da predvodi Srbe u Pokrajini, a način na koji je to urađeno podseća na seču knezova, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

  Povodom presude suda u Kosovskoj Mitrovici, kojom je Ivanović osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine, Nikolić je rekao da je to pokušaj da se Srbi politički obezglave i da se opravda njegovo sklanjanje sa političke scene na Kosovu.

  Način na koji je to urađeno, dodao je Nikolić, podseća na seču knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutijih Srba, kako bi sprečili borbu za slobodu i pravdu.

  Nikakva presuda ne može da legalizuje proterivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se legalizuje otimanje dela teritorije Srbije i otimanje srpskih vekovnih ognjišta, naglasio je Nikolić, saopšteno je sa Andrićevog venca.

  „Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin“, zaključio je predsednik Republike.

  Ivanović je osuđen za krivično delo ratnog zločina, počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. godine, a oslobođen je po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za zločine 2000. godine.

  Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojem je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša.

  Lider Građanske inicijative SDP ostaje u kućnom pritvoru do pravosnažnosti presude.

  Tagovi:
  Oliver Ivanović, Nikolić, reagovanje, Tomislav Nikolić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga