08:12 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 101
  Pratite nas

  Osnivač opozicionog radikalnnog pokreta Samoopredeljenje i poslanik u kosovskom parlamentu Aljbin Kurti strahuje da bi, ako bude formirana, Zajednica srpskih opština (ZSO) bila „mini-vlada“ na Kosovu, koja bi mogla da uspostavi direktne veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

  On je najavio da će se zato ujedinjena kosovska opozicija boriti svim silama da se tako nešto ne dogodi, odnosno da ZSO ne bude formirana.

  Kurti je u izjavi za crnogorsku redakciju RTK rekao da će ZSO imati svog predsednika, zastavu i simbole, potpuni nadzor kada su u pitanju privredni razvoj na lokalu, urbano i ruralno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, kultura.

  Naveo je i da će ZSO imati šefa administracije i izvršni odbor i na neki način biti „mini-vlada“ od sedam osoba.

  Prema njegovim rečima, ZSO će imati pravo da uspostavlja diplomatske odnose sa drugim sestrinskim zajednicama, na primer, kako je rekao, sa onima u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji…

  „Znamo da Milorad Dodik danas ima mnogo bolje odnose sa Putinom nego sa Vučićem. Ako se osnuje Zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ona će se odmah povezati sa Putinom. Mi to ne možemo dozvoliti i spremni smo da preduzmemo sve radnje i aktivnosti koje su neophodne kako bismo to sprečili“, kazao je Kurti.

  Objasnio je da stoga ujedinjena opozicija ima dva zahteva za kosovsku vladu.

  Prvi je da traži da se sporazum iz avgusta 2015. o Zajednici srpskih opština poništi, kao i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

  „Sporazumom sa Crnom Gorom mi gubimo oko devet hiljada hektara zemlje na Prokletijama, ili albanskim Alpima, kako ih mi nazivamo, zbog toga što se granica povlači više unutar teritorije Kosova“, rekao je Kurti. 

  Inače, opozicija na Kosovu je najavila još jedne proteste za osmogodišnjicu od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, 17. februara, a Kurti ne isključuje ni nerede kakvi su se već događali na opozicionim protestima.

  Kurti je dodao da opozicija nastavlja i sa blokadom kosovskog parlamenta.

  „U budućnosti mi nećemo dozvoliti da se nastave sednice skupštine Kosova. Mi i dalje imamo dovoljno suzavca, dobijamo ga od policije koja ga baca tokom protesta. Mi te čaure sa suzavcem koje se ne aktiviraju uzimamo i unosimo u skupštinu“, objasnio je Kurti.

  Slično:

  Ustavni sud Kosova poništio sporazum o ZSO
  Završena današnja runda dijaloga Beograda i Prištine
  Mustafa: ZSO će biti primenjena, tražimo viznu liberalizaciju
  Priština nudi „Ahtisarijevu ZSO“ u zamenu za „briselsku“
  Šešelj: Kosovo kao Kipar, presuda Ivanoviću mora pasti
  Tagovi:
  veza, strah, diplomatski odnosi, ZSO, Aljbin Kurti, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga