15:11 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 011
  Pratite nas

  Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Kosovu sa 403 glasa za, 130 protiv i 104 uzdržanih.

  U Rezoluciji koju je pripremila Ulrike Lunaček, izvestilac za Kosovo, izražava se zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i poziva da se izradi statut ZSO.

  Evropski parlament
  © Sputnik / Vladimir Fedorenko

  Rezolucija se osvrće se na odluku kosovskog Ustavnog suda o primeni dogovora o Zajednici srpskih opština i poziva da se izrade odgovarajući zakoni i statuti u skladu sa odlukom tog suda.

  Pozdravlja se napredak koji je tokom 2015. učinjen u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji se pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i nastave sa punom i pravovremenom primenom već dogovorenog.

  Ukazuje se da su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantuju prava.

  Oštro se osuđuje nasilna opstrukcija rada kosovske Skupštine, a svi politički akteri se pozivaju da nastave politički dijalog kako bi se obezbedio efikasniji rad poslanika.

  S druge strane, ističe se da su borba protiv visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforme tržišta rada, područja koja izazivaju veliku zabrinutost.

  U Rezoluciji se iznosi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je EP ratifikovao 21. januara, značajan podsticaj za reforme koje utiru put integraciji Kosova u EU.

  Takođe se napominje da pet zemalja EU još nije formalno priznalo Kosovo, ali da bi, ukoliko bi sve članice to učinile, to „moglo doneti veću stabilnost regionu i pomoglo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.

  Izražava se zabrinutost zbog velikog broja osoba koje se vode kao nestale još iz ratnog perioda i nedovoljnog napretka u tom pogledu.

  Pozitivno se ocenjuju aktivnosti kosovskih vlasti u cilju okončanja trenda neregularne migracije i posvećenost borbi protiv terorizma, i pozdravlja se napredak u primeni Akcionog plana za viznu liberalizaciju.

  Pozdravlja se i usvajanje zakona o radnoj ravnopravnosti, ali se izražava zabrinutost zbog izuzetno ograničenog napretka na polju slobode izražavanja i medija.

  Tagovi:
  usvajanje, rezolucija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga