21:49 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  1220
  Pratite nas

  Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije uputilo je nadležnim organima Savezne Republike Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa doktorom Filipom Ndžemanzijem, lekarom koji je izjavio da je Hašim Tači sa Rohasom Okoročom trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

  Transfuzija
  © AP Photo / Niranjan Shrestha

  Tužilaštvo je danas, u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, preko Ministarstva pravde Republike Srbije, započelo postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventualna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

  Tužilaštvo je u ovom predmetu do sada saslušalo 160 svedoka. Na ovom predmetu intenzivna saradnja odvija se i sa Specijalnim istražnim timom Euleksa koji je, uz podršku institucija Republike Srbije, saslušao više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

  Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

  U tekstu nigerijske novinske agencije „Naij“ o trgovini ljudskim organima, koji je objavljen pre nekoliko dana, indirektno se pominje bivši kosovski premijer Hašim Tači.

  Agencija je objavila da je guverner nigerijske države Imo Ročas Okorča optužen da je trgovao organima i u tom poslu sarađivao sa kriminalcima iz Turske, Hrvatske i sa Kosova.

  Optužbe je iznela Nigerijska medicinska asocijacija, koja je navela da prvi put u istoriji Vlada učestvuje u trgovini organima.

  Predstavnik asocijacije Filip Ndžemanze rekao je da guverner države Imo koristi državne resurse kako bi održavao mrežu trgovine organima.

   

  Slično:

  Tači sprema odmazdu ako ne postane predsednik Kosova
  Udario junak na junaka: Tačiju pretili teroristi DAEŠ-a
  Može li trgovac organima da bude predsednik Srba na Kosovu
  Tači: Probaćemo opet
  Tagovi:
  trgovina ljudskim organima, OVK, tužilac za ratne zločine, Nigerija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga