12:44 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  11346
  Pratite nas

  Ako je Karađorđe bio sloboda, Miloš Obrenović je bio država, na Karađorđu smo naučili šta je etika, na Milošu šta je politika, rekao je danas u besedi povodom praznika Sretenje premijer Aleksandar Vučić.

  Tomislav Nikolić
  © Tanjug / Sava Radovanović

  „Karađorđe je postupao herojski, Miloš istorijski, pa je, ako se moralo, radio i ispod ličnog i narodnog dostojanstva, ali narod Srbije i Srbija su uvek u tim situacijama bili na dobitku“, primetilo je Vučić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Sretenja u Kragujevcu.

  Objašnjavajući kako je postupao Miloš Obrenović, naveo je da se trudio da narod uvek što duže drži u miru, te da je lukavstvom dobijao ustupke za svoj narod i državu.

  „Izbegavao je bitku s carskim vojskama kad god je mogao, nije želeo da dozvoli borbe koje bi donele poraze narodu, imao je urođenu sposobnost orijentacije, a seljačkom lukavošću, mudrošću i brigom za Srbiju uspevao je zemlju da sačuva“, poručio je premijer.

  Primetivši da je nepogrešivo znao kad treba popuštati, a kad zatezati, okarakterisao je Miloša kao rođenog vođu mase, pravog narodnog tribuna.

  „Bio je autokrata, a to je nešto u čemu su Srbi uvek dodatno preterivali. Pričalo se o strašnom Milošu, čak je i on voleo da se o njemu tako priča, jer je verovao da samo ako se narod drži u stezi, može mnogo da se postigne“, naveo je Vučić ocenivši da je, kad je došlo vreme da se donosi ustav, tadašnji vladar Srbije doneo i jednu revolucionarnu odluku — birajući između plemstva i raje odlučio je da spahiluci treba da pripadnu onima koji na zemlji rade.

  A Sretenjski ustav, dodao je, kao moderan evropski akt, delimično je ograničio knjaževu vlast.

  Tagovi:
  sretenje, Obeležavanje, Aleksandar Vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga