03:28 23 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  6701
  Pratite nas

  Rusija je spremna za dijalog sa Srbijom o potpisivanju sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, a bilo kakve spekulacije o njegovom navodnom vojnom, ili čak špijunskom karakteru su zlonamerne izmišljotine, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  Komentarišući diskusiju koja se u Srbiji vodi o Centru u Nišu, Zaharova je istakla na brifingu u Moskvi da je „nekorektno porediti“ nacrt sporazuma o imunitetu personala Centra, koji je pripremljen još 2014, sa dokumentom o saradnji sa NATO-om koji je Beograd nedavno ratifikovao.

  „To je isključivo civilna struktura, a spekulacije o njegovom navodnom vojnom i, čak negde pominju špijunskom karakteru, jesu zlonamerne izmišljotine“, rekla je ona. 

  Centar je, kako je istakla, više puta pružao pomoć građanima Srbije i susednih zemalja spasavajući živote ljudi, a otvoren je da mu se priključe sve zainteresovane države i „ne funkcioniše po blokovskoj shemi, niti polazeći od blokovskog mentaliteta“.

  Što se tiče mogućnosti potpisivanja sporazuma o Centru, Zaharova je podsetila da je stav Beograda izložio predsednik Srbije Nikolić, a predložio je u okviru balansiranog pristupa koji odgovara srpskoj neutralnosti da se razmisli o takvom koraku tokom pripreme radne posete Dmitrija Medvedeva Srbiji. 

  „Spremni smo da sa srpskim kolegama vodimo dijalog u datom pravcu. Naravno, on će biti konstruktivan u duhu strateškog partnerstva, kao i o svim drugim pitanjima od obostranog interesa“, poručila je ona.    

  Tagovi:
  Rusko-srpski humanitarni centar, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga